ANP

Goedemorgen! Vandaag gaan de eindexamens van start en koningin Máxima wordt 50. Daarnaast beslist het kabinet over versoepelingen van de coronamaatregelen.

We beginnen met het weer: Er trekken buien over het land met vooral vanmiddag kans op onweer en hagel. Het wordt maximaal 15 graden en er waait een matige westenwind.

Weerplaza/NOS

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De eindexamens gaan van start. Om eindexamenleerlingen te ondersteunen, organiseert NOS Stories dagelijks eindexamenspreekuren hun youtubekanaal. Tijdens de livestreams, die om 17.00 uur beginnen, kunnen leerlingen vragen stellen over de eindexamens aan verschillende docenten in het land.
  • Het kabinet besluit over verdere versoepeling van de coronamaatregelen op basis van IC- en ziekenhuisopnames. Die lijken af te nemen en daarmee daarmee lijkt het licht op groen te staan. Dat zou betekenen dat dierentuinen en attractieparken woensdag open kunnen en er komt meer ruimte voor buitenhoreca en sport.
  • Koningin Maxima is jarig en ze wordt 50. Vanwege corona wordt dat niet uitgebreid gevierd. Ze krijgt wel een eigen postzegel en de Rijksvoorlichtingsdienst publiceerde drie nieuwe foto's van haar, gemaakt door koning Willem-Alexander. Vanavond zendt NPO1 een interview van Matthijs van Nieuwkerk met de koningin uit. (Máxima 50, 20.33-21.45).
  • En informateur Hamer begint vandaag met haar inhoudelijke gesprekken over de vorming van een nieuw kabinet. Ze ontvangt vandaag en morgen alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer, in de volgorde "van klein naar groot" (met enkele kleine aanpassingen, om agendatechnische redenen). Bij1-leider Simons is vanochtend de eerste met wie Hamer praat en morgenavond sluit VVD-voorman Rutte de rij.

Wat heb je gemist?

Het Israëlische leger heeft vannacht opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd op meerdere plekken in Gaza-Stad. In een korte verklaring spreekt het leger van "uitgebreide aanvallen" op "terroristische doelwitten" in de Gazastrook.

Volgens persbureau AP waren gedurende ongeveer tien minuten explosies te horen en waren de luchtaanvallen zwaarder dan die op Gaza van eerder dit weekend. In de nacht van zaterdag op zondag vielen daarbij volgens Palestijnse gezondheidsautoriteiten zeker 42 doden.

Ook vanuit Gaza zijn vannacht raketten afgevuurd. Volgens Israëlische media waren onder meer de zuidelijke steden Ashkelon en Beër Sjeva doelwit.

Aan beide kanten is nog niets bekend over eventuele gewonden. Ook is nog niet duidelijk wat de omvang van de schade is.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Het Eurovisie Songfestival 2021 is officieel van start gegaan met een openingsceremonie bij de Cruise Terminal Rotterdam. De bijna 40 zangers en zangeressen uit alle deelnemende landen presenteerden zich gisteren aan de pers.

Artiesten op catwalk bij opening Songfestival: 'Het gaat eindelijk gebeuren'

Een aantal deelnemers konden niet fysiek aanwezig zijn bij het startschot, omdat er bij een aantal delegaties corona is vastgesteld.

Fijne maandag!

STER reclame