Informateur Hamer ontvangt haar voorganger Tjeenk Willink ANP

De nieuwe informateur Hamer ontvangt maandag en dinsdag alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer. Later in de week zal ze ook praten met jongeren en ze is van plan ook gesprekken te voeren met sectoren die zwaar zijn getroffen door de coronacrisis, kondigde ze vanmiddag aan in een korte toelichting op haar aanpak.

Hamer ziet haar werkzaamheden als de inhoudelijke start van de formatie. "Het werd ook tijd", voegde ze eraan toe.

Hamer voelt urgentie in formatie

Hamer, die voorzitter is van de Sociaal-Economische Raad en jarenlang Kamerlid was voor de PvdA, werd woensdag aangewezen door de Kamer. In haar opdracht staat onder meer dat ze met voorstellen moet komen voor een nationaal herstelplan om Nederland uit de coronacrisis te helpen.

De informateur is er behoorlijk optimistisch over dat partijen het snel eens worden over dat "herstel- en transitiebeleid". Ze wees erop dat er al veel adviezen over zijn uitgebracht, onder meer door een denktank waarvan ze zelf voorzitter was. Ze vindt het bij de 'nieuwe bestuurscultuur' passen om daarbij ook voorstellen mee te nemen van partijen die niet van plan zijn mee te doen aan het nieuwe kabinet.

Hamer moet verder inventariseren welke andere grote thema's nu eerst moeten worden besproken. In haar opdracht staat ook dat ze moet kijken welke partijen met elkaar willen gaan onderhandelen. Over dat laatste onderdeel zei ze: "Misschien gaat zich dat organisch ontwikkelen; de laatste weken zien we er al openingen in." Haar verslag moet uiterlijk 6 juni klaar zijn. Hamer voelt "veel urgentie" om zo snel mogelijk te werken. "Maar een datum is uiteindelijk maar een datum."

Verslag Tjeenk Willink

Hamer sprak eerder vandaag met haar voorganger Tjeenk Willink. Die presenteerde een week geleden zijn eindverslag; zijn belangrijkste conclusie was dat de inhoudelijke formatie kan beginnen. Hij moest uitzoeken of er een weg is om uit de impasse te komen, die ontstond nadat de Kamer begin vorige maand een motie van afkeuring tegen VVD-leider Rutte had aangenomen.

Volgens Tjeenk Willink is er genoeg basis om verder te praten en sluiten de meeste partijen een nieuw kabinet onder leiding van Rutte niet uit. "Soms is het nodig dat iets even ontploft, dan kun je daarna weer makkelijker verder", zei Hamer over de impasse van de afgelopen tijd. PVV, SP en Bij1 sluiten medewerking aan een kabinet onder Rutte uit; Partij voor de Dieren, Denk en BBB vinden zo'n kabinet niet geloofwaardig.

STER reclame