Arjen Robben neemt afscheid van het publiek na zijn laatste interland voor Oranje in oktober 2017 ANP
EK voetbal

Een week geleden was het nog ondenkbaar, maar na de glansrol van de FC Groningen-aanvaller tegen FC Emmen op zondag werd de vraag ineens actueel: moet de 37-jarige Arjen Robben mee naar het EK?

Komende vrijdag maakt bondscoach Frank de Boer de voorlopige Oranje-selectie voor het EK bekend. Een enthousiaste Robben liet na het eredivisieduel met Emmen, waarin hij goed was voor twee assists, desgevraagd weten een uitnodiging van de bondscoach wel te zien zitten.

"Als Frank de Boer me belt? Dan kom ik. Toen ik afgelopen zomer met mijn rentree begon, was het EK iets uit mijn stoutste dromen. Eerst maar realistisch blijven en kijken hoe het de komende weken gaat. Daarna zien we verder."

In perspectief

Maandag reageerde de bondscoach. "Zeg nooit nooit, maar op dit moment sluit ik het uit", zei De Boer. "Ik ben superblij dat Arjen weer aan het spelen is, vooral voor hemzelf. Als je hem na afloop ook zag: dit is topsport op zijn allermooist. Maar we moeten het ook wel in perspectief zien."

Onder de analisten van Studio Voetbal waren zondagavond de meningen over een mogelijke rentree van Robben na bijna vier jaar verdeeld.

Moet Robben mee naar het EK? 'In de kleedkamer is hij zeker van toegevoegde waarde'

Theo Janssen zag er voorzichtig wel brood in: "Als hij topfit is en hij kan de komende wedstrijden voor Groningen spelen, dan is hij sowieso beter dan een paar andere spelers die meegaan. Voor het laatste kwartier of twintig minuten van een wedstrijd zou het interessant kunnen zijn."

Ook Arno Vermeulen vindt een terugkeer van Robben niet ondenkbaar. "Zoals hij die steekbal tegen FC Emmen geeft, kan hij dat misschien ook tien minuten voor tijd in de achtste finales van het EK doen."

'Veel te fragiel'

Pierre van Hooijdonk vindt een plek voor Robben in de selectie niet bijster reëel. "Voor mij graag, hè, laat dat duidelijk zijn. Maar iemand die net zijn eerste echte wedstrijd heeft gespeeld in de eredivisie..."

"Ik zou hem toevoegen aan de staf. Dat kan geen kwaad. Maar voor de rest, als speler, is het allemaal natuurlijk veel te fragiel. Hij heeft een lange weg afgelegd om uiteindelijk tegen Emmen in het veld te staan en weer de oude Arjen Robben te zijn."

Janssen heeft ook wel twijfels of Robben als speler op het EK een meerwaarde zou hebben. "Maar hij is wel iemand die in de kleedkamer tegen spelers kan zeggen wat ze kunnen verwachten en hoe ze met de druk moeten omgaan. Dus op dat gebied heeft hij wel echt toegevoegde waarde."

Gekke Henkie

Daar is Robbens trainer bij FC Groningen, Danny Buijs, het helemaal eens. "Hij brengt een bepaalde autoriteit met zich mee. Daar kunnen andere jongens zich aan optrekken", zei Buijs na het duel met FC Emmen.

Over de vraag of Robben mee zou moeten naar het EK, is Buijs duidelijk: "Daar zou ik geen seconde over hoeven nadenken. Een speler met zulke kwaliteiten in je kleedkamer, met zo'n karakter. Je zou gekke Henkie zijn als je dat laat lopen."

De carrière van Robben bij Oranje Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Robben deed tijdens zijn interlandcarrière - 96 duels tussen 2003 en 2017 - mee aan drie EK's en drie WK's. Na afloop van het WK-kwalificatieduel met Zweden in oktober 2017 (2-0 door twee goals van Robben) nam de toenmalige Bayern München-speler afscheid van Oranje.

Twee jaar later stopte hij helemaal als profvoetballer, tot hij begin dit seizoen verrassend terugkeerde bij FC Groningen. Een groot succes was dat nog niet, maar zondag tegen Emmen was de 37-jarige Robben ouderwets op dreef.

STER reclame