NOS Sport

Marathonloper Van Nunen vindt bezoek aan Japan voor herhaling vatbaar

Marathonloper Van Nunen tevreden over generale repetitie op olympisch parcours

Het had, op z'n zachtst gezegd, nogal wat voeten in de aarde om vanuit Amsterdam in Sapporo te komen. En toch, Bart van Nunen had de generale repetitie op het parcours van de olympische marathon voor geen goud willen missen.

Niet alleen liep hij woensdag tijdens het testevent op de halve afstand met 1.02.18 zijn tweede tijd ooit, op bescheiden afstand van de Keniaanse winnaar Simon Kariuki (1.00.46), hij werd vooral veel wijzer van zijn eerste bezoek aan het land waar hij op zondag 8 augustus zijn debuut op de Zomerspelen hoopt te maken.

"Ik wilde alles gewoon een keertje ervaren. De jetlag, het parcours, de cultuur en de coronamaatregelen." Zijn conclusie: "Het bevalt me allemaal prima."

Alles is hier zo strak georganiseerd en de regels worden zo streng nageleefd, dat ik met de beste wil van de wereld niet kan inzien hoe je hier corona zou kunnen oplopen.

Bart van Nunen

En dat terwijl de voorbereiding op het olympische testevenement allesbehalve vlekkeloos verliep. Allereerst kreeg hij slechts met de allergrootste moeite een visum om Japan binnen te komen. Vervolgens scheelde het bitter weinig of de 25-jarige langeafstandsloper was zaterdag halverwege zijn reis gestrand, tijdens een tussenstop in Istanbul.

Van Nunen beschikte over een negatieve PCR-test, maar op het formulier ontbrak de beschrijving over hoe de test was verlopen, iets dat de Japanse overheid verplicht stelt. Hoe hij desondanks toch het vliegtuig in kon stappen, is hem nog altijd niet duidelijk. "Ik had iets op mijn formulier staan dat op die beschrijving leek. Vermoedelijk is dat het geweest."

Zijn reisgenoot Richard Ringer was minder gelukkig. De Duitser, die ook in Sapporo zou starten, keerde vanuit Turkije onverrichter zake huiswaarts. "Hij kwam met geen mogelijkheid aan boord."

De Atletiekunie besluit op 31 mei of Bart van Nunen van start mag gaan tijdens de olympische marathon

Eenmaal aangekomen op het vliegveld van Sapporo duurde het tweeënhalf uur alvorens Van Nunen buiten stond. "Ik geloof dat ik wel negen screenings heb moeten doen. En een nieuwe PCR-test, uiteraard. Er werd door de Japanners werkelijk alles aan gedaan om ieder risico op besmetting uit te sluiten."

Vanaf de luchthaven ging het vervolgens rechtstreeks naar het hotel, waar hij sindsdien verblijft op een verdieping die uitsluitend voor atleten is gereserveerd. Van de kamer af komen mag alleen om op de gang ontbijt, lunch en diner af te halen bij mensen die iedere dag getest worden. Eten dat op de kamer verorberd dient te worden.

Dat hij niet gek wordt van een dergelijk strikt regime, heeft slechts één oorzaak. "Vrijdag keer ik weer naar huis."

Trainen was in de aanloop naar het Hokkaido-Sapporo Marathon Festival 2021 alleen mogelijk op gezette tijden, op de atletiekbaan van een stadion waarvan het middenterrein hermetisch van de buitenwereld was afgesloten. Slechts één Japanse televisieploeg was daags voor de wedstrijd ergens hoog op de tribunes welkom.

"Keek ik 's avonds op mijn kamer naar de televisie, zag ik ons rustig rondjes lopen. Dat lijkt me heel saai om te zien. Zoiets kun je je toch niet voorstellen?"

Nauwelijks buiten geweest

Op het parcours werden de atleten strikt gescheiden van het publiek. Het was letterlijk de enige keer dat hij - op gepaste afstand - kennis maakte met de Japanse bevolking. Vraag hem dan ook niet naar het sentiment dat in het land van de rijzende zon heerst ten aanzien van doorgaan of afgelasten van de Olympische Spelen. "Ik ben niet veel buiten geweest en heb de stemming niet echt kunnen peilen."

"Het enthousiasme van het publiek was groot, Japanners zijn nu eenmaal gek van sport. Toch zullen er ongetwijfeld ook mensen tegen het doorgaan van de Spelen zijn. En dat kan ik best wel begrijpen, op basis van de coronacijfers in Japan."

Bart van Nunen

"Als ik me straks kwalificeer en er gaat een streep door de Spelen, dan zou dat voor mij persoonlijk natuurlijk erg zuur zijn. Aan de andere kant zou ik daar ook wel weer begrip voor hebben. Reken maar dat de mensen die deze keuze straks moeten maken dat ook niet voor hun plezier doen."

"Gezien de omstandigheden waaronder wij hier moesten lopen, hoe serieus de Japanners alle maatregelen nemen, durf ik echter te zeggen dat het verantwoord is om de Olympische Spelen te organiseren."

"Ik verwacht dat hetgeen ik hier heb meegemaakt komende zomer zo'n beetje het scenario gaat zijn. Alleen dan met veel meer mensen en dus met nóg meer testen. Alles is hier zo strak georganiseerd en de regels worden zo streng nageleefd, dat ik met de beste wil van de wereld niet kan inzien hoe je hier corona zou kunnen oplopen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl