Björn Koreman dook al onder de olympische limiet, maar drie anderen waren sneller
NOS Sport

Confronteren winkeldief kost Koreman kwalificatiekans: 'Niet de slimste zet'

De marathon op Twente Airport stond rood omcirkeld. Iets boven Enschede zou Björn Koreman zijn persoonlijke record verder aanscherpen en zich overtuigend kandideren voor de Olympische Spelen.

Maar de cirkel in zijn agenda werd een kruis. Koreman moet zondag verstek laten gaan, hij heeft nog te veel last van de gevolgen van zijn aanvaring met een winkeldief. De blik wordt verlegd naar mei, het optimisme blijft. "Ik schat mijn kansen op Tokio in op 50 procent."

Vier weken geleden deed je een poging een "forse kerel" staande te houden. Is je afmelding een direct gevolg daarvan?
"Ja, dat heeft er zeker mee te maken. Ik heb daar twee gebroken ribben aan overgehouden. In eerste instantie dachten we dat het een opgerekte spier was, dus ik ben gewoon door blijven trainen en heb nog een halve marathon gelopen."

"Daardoor ben ik heel erg gaan compenseren en is heel mijn linker 'keten' ontregeld, zeg maar. Ik kreeg wat last van mijn achillespees, dat soort dingetjes."

"Ik heb ook nog steeds last van mijn ribben. Ik had gehoopt dat dat iets sneller weg zou zijn. Het is nu iets meer dan vier weken geleden, maar ik ben nog niet pijnvrij. Bij het aandoen van mijn sokken heb ik er nog steeds last van."

Misschien een gemene vraag, maar heb je spijt van die actie?
"Spijt niet. Op dat moment denk je er niet over na. Die winkeldief doet iets wat niet hoort en mijn reactie was om er achteraan te rennen. Om toch een beetje vertrouwen in de mensheid te houden, denk ik. Maar het is in mijn situatie misschien niet de slimste zet geweest, nee. Ik had het beter net ná de Olympische Spelen kunnen doen."

Er mogen drie lopers naar Tokio. Jij hebt met 2.11.07 de vierde tijd gelopen. Hoe schat je je kansen in?
"Op 50 procent. Er moet heel hard gelopen worden. Ik moet onder de tijd van Bart (van Nunen, red.) kruipen om kans te maken. Hij liep 2.10.16, dus ik moet één seconde per kilometer sneller. Ik heb bij mijn vorige marathon, in Wenen, zes minuten van mijn PR af gelopen, dus ik heb er alle vertrouwen in dat een minuut ook wel haalbaar is."

"Bovendien: bij die 2.11.07 liep ik de laatste 15 kilometer solo en won ik de marathon met bijna vier minuten voorsprong. Dat geeft me wel heel veel zelfvertrouwen richting een marathon waarin ik hopelijk hazen heb die langer meekunnen, of waarin ik in een groepje zit."

Plek twee en drie zijn aanwijsplekken. Bestaat er een kans dat je met jouw huidige vierde tijd naar Tokio mag?
"Ik denk dat die kans zeker aanwezig is. Ik heb met mijn zege in Wenen laten zien dat ik ook kan strijden om de winst, iets waarmee ik eigenlijk nog niet heel veel ervaring heb. Terwijl andere jongens 20ste worden. Khalid (Choukoud. red.) werd zondag 23ste in Siena. Dat is wel een verschil."

Gelopen tijden

1. Abdi Nageeye 2.06.17
2. Khalid Choukoud 2.09.55
3. Bart van Nunen 2.10.16
4. Björn Koreman 2.11.07
5. Frank Futselaar 2.11.30

"Ik denk dat dit zeker meegenomen kan worden door de Atletiekunie in de keuze voor een van de twee aanwijsplekken. Er wordt ook gekeken naar de prestaties onderling en de omstandigheden waarin je liep. Het is afhankelijk van heel veel factoren. In dat opzicht sta ik er ook goed voor."

Waar ga je nu proberen tijd te verbeteren?
"We zijn aan het kijken wat de beste optie is: Milaan, Kopenhagen of Oostenrijk. Het liefst zo laat mogelijk, maar het moet ook weer niet te dicht op de Spelen zitten. Eind mei wordt redelijk krap."

"Oostenrijk heeft mijn voorkeur. Ik heb in Wenen goed gelopen, heb een jaar in Oostenrijk gewoond en ga daar waarschijnlijk ook weer op trainingsstage. Maar het is ook afhankelijk van het veld, de hazen en dat soort dingen."

Marathonparcours over start- en landingsbaan Twente Airport

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl