Andrea Deelstra is uitgeput na haar race
NOS Sport

Marathonsucces in Valencia: drie Nederlanders voldoen aan olympische limiet

Bart van Nunen, Frank Futselaar en Andrea Deelstra hebben bij de marathon van Valencia aan de olympische limiet voldaan. Daarmee zijn er bij de Spelen van Tokio 2021 in ieder geval vier Nederlanders actief op het iconische atletiekonderdeel.

Van Nunen (2.10.16) verbeterde in de Spaanse stad zijn persoonlijk record met bijna 3 minuten. De 25-jarige Utrechter bleef daarmee ruim onder de olympische limiet (2.11.30).

De 29-jarige Futselaar finishte in 2.11.30, waarmee hij precies aan de eis voldeed om naar Tokio te mogen.

Geen NR voor Nageeye

Nederlands recordhouder Abdi Nageeye ging naar Valencia in de hoop zijn toptijd van 2.06.17 te verbeteren, maar kwam daarvoor 52 seconden tekort. De in Somalië geboren atleet, die al eerder voldeed aan de olympische limiet, eindigde op de vijftiende plaats.

Abdi Nageeye komt over de finish in Valencia

Deelstra (2.28.28) hield op de finish uiteindelijk twee seconden op de tijd die was vastgesteld als limiet voor de vrouwen (2.28.30).

Voor de 35-jarige Nederlandse geldt de kwalificatie voor de Spelen als een opluchting na haar mislukte poging eerder dit jaar bij de marathon van Tokio. Ze liep toen een tijd van 2.33.34.

In Tokio haalde Deelstra het niet

Deelstra was toen nog in de veronderstelling dat haar hoop op deelname aan de Olympische Spelen was vervlogen. Door het uitstel van het evenement vanwege het coronavirus kreeg ze echter een tweede kans en die greep ze in Valencia met beide handen aan.

Jill Holterman debuteerde met een tijd van 2.34.52 op de marathon.

De marathonwinst bij de mannen ging naar de Keniaan Evans Chebet, die met 2.03.00 een parcoursrecord neerzette.

Bij de vrouwen was Peres Jepchirchir, de regerend wereldkampioene op de halve marathon, de snelste. De Keniaanse kwam tot een tijd van 2.17.16. Dat is de op vier na snelste tijd ooit op de marathon bij de vrouwen.

WR halve marathon

Eerder op de dag verpletterde de Keniaanse atleet Kibiwott Kandie in Valencia het wereldrecord op de halve marathon. Hij liep de ruim 21 kilometer in 57.32 en was daarmee 29 tellen sneller dan de oude toptijd (58.01).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl