Kansen op Tokio verdampen voor marathonlopers: 'Er valt niks te plannen'
Na het schrappen van de marathon van Rotterdam, en nu ook de marathons van Londen en Boston, hebben vijf Nederlandse marathonlopers een probleem. Om aan de start te mogen staan bij de Spelen in Tokio moeten ze voor 31 mei aan de olympische limiet van 2.11.30 hebben voldaan. Maar door het coronavirus vallen alle opties één voor één weg. Is er een plan B voorhanden?
Abdi Nageeye, met 2.06.17 de houder van het Nederlands record, heeft zich al geplaatst voor Tokio. Vijf mannen hopen nog op kwalificatie: Michel Butter, Khalid Choukoud, Bart van Nunen, Frank Futselaar en Mohamed Ali. Vooral Butter en Choukoud zijn kansrijk: zij liepen ooit al eens de olympische limiet van 2.11.30.
Allemaal hadden ze zondag 5 april met een dikke stift in hun agenda gezet: de marathon van Rotterdam. Maar de wedstrijd is vanwege het coronavirus uitgesteld. Net als de marathons van Londen en Boston, die een alternatief hadden kunnen zijn.
'Te veel onzekerheid om te hopen'
De teleurstelling is groot bij Michel Butter, voor wie Tokio de laatste kans is. Hij miste al de Spelen van Londen in 2012 en Rio de Janeiro in 2016; die laatste zelfs op 8 seconden. Heeft hij nog hoop op Tokio?
"Er is op dit moment te veel onzekerheid in deze crisis om ergens op te hopen", zeg Butter. "Het is puur afwachten wat het coronavirus doet. Er valt op dit moment geen alternatieve marathon te plannen, omdat de maatregelen nog steeds worden verscherpt. Zoals ook de verplaatsing van de marathon van Londen."
Butter en zijn management gaan de komende tijd kijken naar alternatieve mogelijkheden om de limiet te lopen. Maar veel mogelijkheden zijn er niet, en een 'snelle marathon' zoals die van Rotterdam komt er sowieso niet meer.
Geregisseerde marathon
"De Nederlandse atleten hadden al hun pijlen op Rotterdam gericht", vertelt atletiekcommentator Léon Haan. "Daar hebben ze volop voor getraind en bovendien hadden ze de beschikking gehad over drie tempomakers. Met die hazen hadden ze een mooie, geregisseerde marathon kunnen lopen. Nu wordt het heel lastig om nog een geschikte marathon te vinden."
Londen was een mogelijkheid geweest, maar die race is verplaatst naar 4 oktober, na de Spelen. De marathon van Enschede is op papier ook een optie. Maar die wedstrijd is op 19 april, een week voor de oorspronkelijke datum van de marathon van Londen. Het is dus nog maar de vraag of die wedstrijd doorgang zal vinden.
En met het verstrijken van de tijd - 31 mei is de deadline - komen er nog meer problemen. "Hoe verder in het voorjaar, hoe hoger de temperatuur wordt", vertelt Haan. "En een hoge temperatuur is niet goed voor snelle tijden. De kans om aan de limiet te voldoen, is daardoor aan het verdampen."
"In andere sporten heb je meer kansen om je te kwalificeren, maar marathonlopers hebben er maar één. Je kan maar twee marathons per jaar lopen. Het is pijnlijk voor deze atleten dat hun kans op de olympische limiet nu verdwijnt", aldus Haan.
De 33-jarige Choukoud heeft de hoop op kwalificatie al opgegeven. "Rotterdam was waarschijnlijk de laatste kans om me te plaatsen en gezien mijn leeftijd de laatste kans om te kunnen deelnemen aan de Spelen. Het enige waar ik nu op kan hopen, is dat ze de Spelen uitstellen tot 2021."
Butter - die donderdag bij wijze van training nog 43 kilometer heeft gelopen - wil nog niet van opgeven weten. "Voorlopig is mijn focus er nog op gericht om die limiet te lopen en voor olympische kwalificatie te gaan. Als er op een gegeven moment weer evenementen doorgaan, kunnen we kijken of er nog ergens in Europa een marathon is waarbij ik me kan kwalificeren."
"Vooralsnog zijn de Spelen nog niet begonnen, dus het is voor mij nog geen afgesloten hoofdstuk", aldus Butter. "Ik ga door en probeer het moment te pakken zodra zich dat aandient."