Atletiekunie
NOS Sport

Olympische droom Deelstra 'aan diggelen', maar marathoncarrière niet ten einde

Andrea Deelstra heeft zich tijdens de marathon van Tokio niet weten te kwalificeren voor de Olympische Spelen. De Groningse werd twaalfde in 2.33.34 en daarmee voldeed ze niet aan de limiet van 2.28.30. Ook een plaats bij de beste acht was toereikend geweest.

"Mijn olympische droom ligt aan diggelen", verbeet ze na afloop de teleurstelling. "Ik heb te lang alleen moeten lopen, omdat de loopsters in mijn groep tussen 10 en 15 kilometer van de race enorm gingen versnellen. Bovendien kreeg ik na 35 kilometer last van mijn linkerbeen, net als vorig jaar in Berlijn. Toen wist ik dat ik de limiet niet meer ging halen en ben ik onderweg vier keer gaan wandelen."

Geen tempomaker door coronavirus

Deelstra kon tijdens de race geen beroep doen op een tempomaker (een haas), omdat die als recreanten stonden ingeschreven. En de in totaal 38.000 recreanten mochten in Tokio helemaal niet starten vanwege de angst voor eventuele besmettingen met het coronavirus. "Dat maakt het wel extra zuur, ook omdat mijn vorm sterk is", stelt Deelstra.

Diverse marathonsensaties in Tokio, maar daar zit Deelstra niet bij

Ze acht het niet reëel om voor de olympische kwalificatiedeadline (31 mei) nog een marathon te lopen. "Waarschijnlijk niet, maar alles is nog vers zo kort na de wedstrijd. We moeten alles nog op een rijtje zetten. Normaal gesproken moet je na een marathon vier weken volledige rust nemen."

Deelstra denkt nog niet aan stoppen

Olympische Spelen of niet, de 34-jarige Deelstra is sowieso van plan haar loopbaan voort te zetten. "Misschien plak ik er nog een olympische cyclus aan vast, al raak ik wel op leeftijd. Maar ik wil de komende jaren nog veel mooie wedstrijden lopen."

Deelstra verkocht vorig jaar haar woning om haar olympische droom te kunnen blijven financieren. "Van die keuze heb ik zeker geen spijt, want ik wilde sowieso met mijn partner gaan samenwonen. Het proces werd toen alleen wat versneld."

Bekijk hieronder een reportage over Andrea Deelstra uit november 2019, waarin ze vertelt over de verkoop van haar huis:

Olympische droom noopt marathonloopster Deelstra tot verkoop huis

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl