Frank Futselaar trainend in Valencia
NOS Sport

In bubbel van Valencia jagen op olympische limiet: 'Heel bijzonder allemaal'

Hij wordt al een beetje een ervaringsdeskundige: leven in een bubbel rond een marathonwedstrijd. "Het is heel bijzonder dat we hier in Valencia een marathon kunnen lopen. Dit land is toch zwaar getroffen door corona", zegt Frank Futselaar, die zondag in de Spaanse stad een aanval doet op de olympische limiet van 2.11.30.

"Net als in Londen in oktober verblijf ik sinds vrijdag in een bubbel, alleen heb ik het idee dat het hier iets minder streng is dan in Londen", zegt hij.

De marathon van Valencia is zondag de laatste grote atletiekwedstrijd van 2020, een jaar waarin na de uitbraak van het coronavirus amper nog wegwedstrijden werden gehouden. Aansprekende marathons werden afgelast of verplaatst naar een veel later tijdstip in 2021.

Londen slaagde er wel in een van de meest prestigieuze marathons ter wereld van april door te schuiven naar oktober, waar toen slechts een klein aantal lopers zijn opwachting mocht maken. Futselaar was één van hen, maar zijn missie strandde na 29 kilometer door een krampaanval.

Vijf Nederlanders in actie

In Valencia lopen naast Futselaar ook Nederlands recordhouder Abdi Nageeye (2.06.18), Bart van Nunen, Andrea Deelstra en Jill Holterman. Nageeye gaat in de Spaanse stad op jacht naar een nieuwe toptijd, de anderen proberen kwalificatie voor Tokio 2021 af te dwingen. De olympische limiet voor vrouwen staat op 2.28.30.

Frank Futselaar trainend in de hoogtekamer in Borculo

In tegenstelling tot Futselaar zit Jill Holterman (29) niet in een bubbel van de organisatie.

"Ik verblijf gewoon in mijn appartement. Ik heb vrijdag nog een test gedaan en een tag (label, red.) gekregen, waarmee ze me kunnen volgen. Ik moet zo veel mogelijk binnen blijven en zo weinig mogelijk contact hebben met anderen. Heel bijzonder allemaal", geeft Holterman aan.

Debuut

Holterman liep in maart haar laatste wedstrijd, de City Pier City. Ze hield aan de halve marathon een persoonlijk record van 1.11.41 over. Valencia wordt haar debuut op de marathon.

"Dat is toch wel speciaal in deze tijd. Dat het op deze manier moet. Een coronatest om het vliegtuig naar Valencia in te mogen, vrijdag in Valencia weer een coronatest om te mogen starten. Maar het is wel prettig dat ik hier in mijn appartement kan blijven zitten."

Atlete Jill Holterman

Voor Futselaar liep de marathon van Londen in oktober op een deceptie uit. Na een goede voorbereiding sloeg de kramp tijdens de race onder zware omstandigheden plotseling toe.

"Een enorme deceptie", kijkt hij terug. "Ik liep zo lekker, was zo gefocust. Ik had niet eens door dat het regende. De omstandigheden hadden toch wel veel effect."

Op 3.000 meter hoogte in Borculo

Futselaar stapte uit en schakelde direct door naar Valencia. "Ik heb een week rust genomen en ben toen weer gaan trainen. Ik heb alles kunnen doen. Alleen van een trainingskamp van drie weken op hoogte in Font Romeu bleef door een lockdown maar een week over. Toen heb ik een vijfdaagse stage in een hoogtekamer in Borculo gedaan en op 3.000 meter hoogte mijn trainingen gedaan."

In Valencia brengt hij de laatste dag voor de race in eenzaamheid door. "Ik moet in het hotel blijven. Het is niet saai hoor. Je rust, kijkt films. Ik zit hier met de crème de la crème van de marathonsport. Prachtig."

Jill Holterman komt als eerste Nederlandse vrouw binnen tijdens de CPC Loop in Den Haag

Een hoogtekamer was er voor Holterman niet bij. Ze raakte geblesseerd aan een achillespees en het was maar de vraag of ze voor Valencia hersteld zou zijn. "Dat is gelukt. Ik heb geen hoogtestage gedaan. Het reizen was beperkt en ik had al zoveel prikkels gehad. Een hoogtetent zou voor een extra stressprikkel zorgen."

Holterman debuteert op de marathon. "Ik denk dat een tijd van 2 uur en 32 minuten realistisch is op dit moment. Inderdaad, boven de olympische limiet. Ik heb Tokio 2021 wel als doelstelling, maar het is pas mijn eerste marathon."

"Die limiet komt op dit moment nog te vroeg, maar volgend voorjaar is het een serieuze optie. Valencia is vooral om ervaring op te doen. En door het herstel van de blessure heb ik een kortere voorbereiding gehad dan de periode van twaalf weken die er normaal voor staat."

Risico

Voor alle atleten is er een risico. Door het gebrek aan wedstrijdritme, kan de gretigheid wel een factor spelen. "Je moet de eerste vijf kilometer oppassen dat je je niet laat meeslepen door de adrenaline in je lijf", weet Holterman.

Futselaar probeert de tegenvaller van Londen een positieve draai te geven. "De marathon is een discipline van de lange adem. Mijn voorbereiding op Londen was supergoed. Voor Valencia heb ik ook alles kunnen doen. In Londen werd ik echter verrast door kramp. Hier is het goed weer. Ik ben in een topgezelschap, met hele goede atleten. Ik ga ervan uit dat het goedkomt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl