NOS Sport

Holterman stunt in Enschede, sprankje hoop voor Butter na lopen olympische limiet

Kipchoge de snelste in Enschede, Butter loopt olympische limiet

In zijn laatste poging om nog een keer de Olympische Spelen te halen, heeft Michel Butter zijn visitekaartje afgegeven. De 35-jarige atleet finishte tijdens de marathon op Twente Airport in een tijd van 2.10.30 en dook daarmee een minuut onder de limiet van 2.11.30. Eliud Kipchoge bleek de beste: 2.04.30. Bij de vrouwen bleef Jill Holterman twaalf seconden onder de limiet: 2.28.18.

Daarmee blijft de 29-jarige atlete verbazen. Holterman maakte in december in Valencia haar debuut op de marathon en zette toen een tijd neer van 2.34.52. In Enschede haalde ze daar, in haar tweede marathon ooit, ruim zes minuten van af: 2.28.18. Ze finishte als zesde. Holterman mag zich nu, met Andrea Deelstra, zo goed als zeker gaan opmaken voor de Spelen.

De Olympische droom van Holterman komt nu drie jaar eerder uit. "Ik wist dat ik dit kon. Ik heb er dagelijks over gedroomd. Natuurlijk was het een ambitieus doel, maar ik wist, als alles op zijn plek valt, dan is het mogelijk."

Holterman naar de Spelen: 'Ik heb er dagelijks over gedroomd'

Ruth van der Meijden liep de internationale limiet (2.29.30) en moet hopen op clementie van NOC*NSF en de Atletiekunie. De winst in Enschede ging naar Katharina Steinrück. De Duitse was met 2.25.59 de Portugese Sara Moreira te snel af.

'Voldaan gevoel'

Butter, voor zijn missie teruggekeerd van zijn pensioen, is inmiddels de zesde Nederlander die heeft voldaan aan de olympische limiet en staat vierde op die ranglijst. Er mogen drie Nederlanders naar Japan. Een selectiecommissie buigt zich binnenkort over de twee aanwijsplekken.

Abdi Nageeye is immers al zeker van deelname na zijn tijd van 2.06.17 in 2019. Khalid Choukoud liep vorige week in het Italiaanse Siena de tweede tijd (2.09.55) en Bart van Nunen staat derde met 2.10.16. Na Butter volgen Björn Koreman (2.11.07) en Frank Futselaar (2.11.30).

"In januari kreeg ik het gekke plan om toch weer een marathon te gaan lopen. Als ik dit vandaag dan laat zien, dan geeft mij dat een voldaan gevoel. Ik ben hartstikke tevreden", aldus Butter na afloop.

Butter hoopvol over deelname aan Spelen: 'Denk dat ik een goede kans maak'

Met zijn vierde tijd van de Nederlanders moet hij nu plaatsnemen in de wachtkamer. "Ik denk dat ik zeker nog een goede kans maak om aangewezen te worden, maar het is aan de selectiecommissie."

Butter, meervoudig Nederlands kampioen op de weg, de baan en de cross, liep na 30 kilometer nog onder een schema van 2 uur en 10 minuten, maar kraakte in de slotfase. Nu moet hij hopen op een aanwijsplek.

In 2015 mislukte zijn poging om zich te plaatsen voor de Spelen in Rio jammerlijk. Butter kwam toen slechts acht tellen tekort voor een ticket.

Drama voor Butter, loopt Spelen van 2016 op 8 seconden mis

Naast Butter probeerden ook Mohamed Ali, Roy Hoornweg en Futselaar de limiet te lopen of aan te scherpen, maar zij slaagden daar niet in. Futselaar stapte, net als vorige week, na iets meer dan 30 kilometer uit.

Wereldrecordhouder Eliud Kipchoge kwam als eerste over de meet in een tijd van 2.04.30. De Keniaan leek even op weg naar de rapste tijd op Nederlandse bodem (2.04.06, gelopen in 2018 in Amsterdam door Lawrence Cherono). Dat tempo moest hij in het slot laten gaan.

De marathon in Enschede verving die van Hamburg, omdat in Duitsland de aangescherpte coronamaatregelen roet in het eten gooiden. Op Twente Airport werd een parcours uitgezet van rondjes van ongeveer vijf kilometer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl