Michel Butter
NOS Sport

Butter keert terug van pensioen en mengt zich in strijd om olympische tickets

De marathon van Hamburg kent dit voorjaar een opmerkelijk deelnemersveld. Niet alleen staat wereldrecordhouder Eliud Kipchoge er aan de start, maar ook de Nederlander Michel Butter. Hij keert terug van zijn pensioen, dat hij vorig jaar aankondigde, en wil nog één poging wagen om de Spelen van Tokio te halen.

"Ik ga het doen", zegt de 35-jarige atleet. "Ik ga nog één keer alles geven om de Olympische Spelen te halen."

'De trainingen gingen zo goed, dat ik dacht: waarom niet?'

Butter, meervoudig Nederlands kampioen op de weg, de baan en de cross én in 2012 de derde Nederlander ooit die onder de 2 uur en 10 minuten dook op de marathon, wist zich nog nooit te kwalificeren voor de Spelen.

Bekend is inmiddels zijn mislukte poging in 2015, waarbij hij slechts acht tellen tekortkwam om een ticket voor Rio veilig te stellen.

Hij zette vervolgens in 2019 en 2020 alles op alles om de Spelen van Tokio te halen, maar door corona verdwenen de kansen om de leegte in zijn palmares op te vullen.

Drama voor Butter, loopt Spelen van 2016 op 8 seconden mis

Eigenlijk had hij er al vrede mee. "Een topsportcarrière komt met pieken en dalen", zo relativeerde hij in oktober 2020. Het besluit werd mede ingegeven door het feit dat zijn niveau niet langer aansloot bij de ambitie.

Laurens ten Dam

Maar nu komt hij erop terug. Waarom? "Er kwam een nieuwe wending. Vlak nadat ik besloot te stoppen, ben ik op de fiets gestapt. Ik ben aangehaakt bij Laurens ten Dam en heb sinds september vele uren op de mountainbike gemaakt, door de duinen bij Castricum", legt Butter uit aan de NOS.

Abdi Nageeye

"Die trainingen gingen zo goed en mijn niveau steeg, ook tijdens looptrainingen, dat ik mezelf afvroeg: waarom eigenlijk niet?"

En dus krijgen de Nederlandse marathonlopers er een concurent bij in de strijd om drie tickets, waarvan er eigenlijk al één vergeven is aan Abdi Nageeye, die in 2019 tot 2.06.17 kwam.

Drie andere atleten wisten in december de limiet van 2.11.30 te lopen en strijden momenteel om het tweede en derde startbewijs: Bart van Nunen (2.10.16), Björn Koreman (2.11.07) en Frank Futselaar (2.11.30).

31 mei

Op 31 mei is de sluitingstermijn. Na die dag worden de drie tickets toegekend, waarbij er gekeken gaat worden naar de snelste tijden in het kwalificatietraject en naar het prestatieverleden van de atleten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl