Wiegman spreekt van uitdagende loting: 'Maar aan stand verplicht door te gaan'

De Oranjevrouwen zullen het tijdens de Olympische Spelen in Tokio moeten opnemen tegen Brazilië, China en Zambia. Dat heeft de loting in het Zwitserse Zürich uitgewezen.

"We zijn het aan onze stand verplicht om door te gaan", liet bondscoach Sarina Wiegman direct na de loting weten. "We zijn ambitieus en hebben de laatste jaren goed gepresteerd op toernooien. Dus er zijn verwachtingen."

Eerste keer

Het is voor het eerst dat de Oranjevrouwen zich hebben gekwalificeerd voor de Spelen. Oranje verzekerde zich bij het WK van 2019 van deelname. In totaal zullen twaalf landen meedoen.

De nummers één en twee van iedere groep gaan naar de kwartfinales, samen met de twee beste nummers drie. Het voetbaltoernooi wordt gespeeld in zes steden verspreid over Japan: Tokio, Yokohama, Saitama, Sapporo, Miyagi en Kashima.

De Olympische Spelen beginnen 23 juli en duren tot 8 augustus. Het olympisch voetbaltoernooi vangt al aan op 21 juli.

Proshots

Oranje was een van de groepshoofden en wist vooraf al dat het niet in de groep zou komen met regerend wereldkampioen Verenigde Staten. Ook Groot-Brittannië en Zweden waren uitgesloten omdat landen van hetzelfde continent niet in de dezelfde groep mogen.

Brazilië

Brazilië is de nummer zeven op de wereldranglijst en deed sinds 1996 elke keer mee aan de Spelen. In 2004 en 2008 behaalde de ploeg zilver. Vorig jaar maart speelde Nederland met 0-0 gelijk tegen de Brazilianen op het Tournoi de France.

"Het is een ploeg met veel ervaring en talent. Ik ben benieuwd hoe ver ze zijn en hoe ze uit deze periode zijn gekomen. Ze staan nu op een punt of ze doorgaan met oudere spelers of dat ze gaan doorselecteren", aldus Wiegman.

In China treffen de Oranjevrouwen de nummer veertien van de wereld. Twee jaar geleden ontmoetten beide landen elkaar voor het laatst. In de strijd om de elfde plaats in de Algarve Cup won de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman na strafschoppen. Op het WK van 2015 won China in de groepsfase met 1-0 van Oranje.

Zambia

Zambia lijkt op papier de zwakste opponent in de groep. De ploeg staat op plek 104 op de wereldranglijst en wist zich nog nooit te kwalificeren voor de Spelen of het WK. Toch waakt Wiegman voor onderschatting.

"Ik kijk nooit naar ranglijsten. We hebben er nog nooit tegen gespeeld, maar ik denk dat je ze een beetje kan vergelijken met Kameroen (3-1 winst tijdens het WK van 2019, red.). Onberekenbaar, vlug, atletisch. Echt een uitdaging dus."

De twee landen treffen elkaar in de eerste poulewedstrijd op 21 juli. Drie dagen later is Brazilië de tegenstander. 27 juli wacht China.

STER reclame