Oranjevrouwen veel te sterk voor Australië in oefenduel: 5-0

Vier dagen na de kansloze nederlaag tegen Spanje, hebben de Nederlandse voetbalsters zich tegen Australië knap hersteld. Precies honderd dagen voor de start van het olympisch voetbaltoernooi was de vicewereldkampioen in Nijmegen met 5-0 te sterk voor de nummer zeven van de wereld.

De Nederlandse vrouwen, die vrijdag teleurstellend hadden verloren van Spanje (1-0), gingen met dezelfde opstelling van start in De Goffert. Australië, dat zich in tegenstelling tot Spanje wel geplaatst heeft voor de Olympische Spelen, kon vanwege de coronabeperkingen alleen beschikken over speelsters van Europese clubs.

Minder tegenstand

Al snel werd duidelijk dat het tegen de Australische ploeg niet zo'n zware kluif zou worden als tegen Spanje. Binnen een half uur stond de 3-0 al op het scorebord.

Na slordig uitverdedigen van Australië kon Lieke Martens de bal oppikken, waarna Vivianne Miedema de Australische keepster na vijf minuten voor het eerst testte. Het schot van Miedema werd in eerste instantie gekeerd, waarna de Arsenal-spits de bal daarna perfect klaarlegde voor Jill Roord, die eenvoudig binnen kon schieten.

Miedema legt de bal klaar voor Roord: 1-0 ANP

Een kwartier later zorgde Martens voor de 2-0 door met een schot van net buiten de zestien keepster Mackenzie Arnold te verrassen. Jackie Groenen tekende op aangeven van Miedema voor de derde Nederlandse treffer nadat Sherida Spitse de bal met een goede sliding had veroverd in het strafschopgebied.

Slordig

Australië, dat op de FIFA-ranglijst drie plekken lager staat dan Nederland (7 om 4), beet na de pauze meer van zich af. De Australische vrouwen kregen wat kansjes, maar speelden verdedigend slordig.

Ook Nederland speelde niet foutloos, maar was wel effectief. In de tweede helft bouwde de ploeg van Sarina Wiegman rustig verder aan de voorsprong. Via een fijne crosspass van Martens kon invaller Lineth Beerensteyn de bal fraai over de uitgekomen doelvrouw Arnold lobben: 4-0.

Beerensteyn maakt de 4-0 ANP

Bij de 5-0 stond Miedema voor de derde keer aan de basis van een treffer. Na ongelukkig verdedigen van Australië kwam de bal uiteindelijk bij Daniëlle van de Donk, die na twee gemiste kansen nu wel tekende voor haar eerste doelpunt van de wedstrijd.

"Ik ben tevreden met het herstel ten opzichte van vrijdag. We hebben veel beter gevoetbald tegen een zwak Australië, dat wel gehavend was. Dat het 5-0 wordt, zegt iets over ons en over Australië", reageerde bondscoach Wiegman.

Bekijk de reacties van doelpuntenmakers Jill Roord en Daniëlle van de Donk en bondscoach Sarina Wiegman hieronder.

In juni wordt de voorbereiding op de Olympische Spelen hervat met twee oefenduels. De tegenstanders voor die wedstrijden zijn nog niet bekend.

STER reclame