Wachten op bondscoach maakt Oranje nieuwsgierig: 'Dat merk je wel in de groep'

Het liefst praat het Nederlands elftal, ruim drie maanden voor de start van de Olympische Spelen, maar over één ding: de jacht op goud in Tokio. Maar er is nog die andere kwestie, die al lang boven de Oranjevrouwen hangt en in de media veelvuldig is besproken: de zoektocht naar een nieuwe bondscoach.

"Ja, het loopt al een tijdje. Dat merk je ook wel in de groep", vertelt Vivianne Miedema. "We kijken ernaar uit om te weten met wie we mogen samenwerken volgend jaar."

De zoektocht naar 'Sarina-plus' - de opvolger van de naar Engeland vertrekkende Sarina Wiegman - loopt al bijna acht maanden. NOS-analist Leonne Stentler sprak daar onlangs haar verbazing over uit. "De ploeg heeft de focus op iets heel belangrijks, de Olympische Spelen, en nu is dit nog niet geregeld. Dit had vóór deze interlandperiode echt geregeld moeten zijn."

Wie volgt Wiegman op? 'Schrijnend dat nu nog steeds niet geregeld is'

De KNVB praat met waarschijnlijk één of twee overgebleven kandidaten. Veel namen passeerden de revue. Miedema: "Ook onze coach bij Arsenal (Joe Montemurro, red.) komt regelmatig voorbij, maar die ken ik hartstikke goed en die wordt het zeker niet."

Ondertussen: focus op Tokio

En dat alles terwijl Oranje zich voorbereidt op de Spelen. Er werd en wordt geoefend tegen ploegen van formaat: dinsdag in Nijmegen tegen Australië, de nummer zeven van de wereld, en afgelopen week tijdens het trainingskamp in Marbella tegen Spanje.

"Dat is de best voetballende ploeg in het vrouwenvoetbal", vertelde Miedema over de nummer twaalf van de wereld, waarvan met 1-0 werd verloren en waartegen Nederland weinig had in te brengen.

"Af en toe is het ook goed om zo'n wedstrijd te spelen. Dan weet je dat je aan de slag moet. Maar we hebben de afgelopen tijd genoeg resultaten neergezet om vertrouwen uit te putten", aldus Miedema.

De topscorer van Oranje doelt op de twaalf overwinningen in achttien wedstrijden sinds de verloren WK-finale van 2019.

De interlands van Oranje sinds de verloren WK-finale van 2019 NOS

Daar zaten zeges op laagvliegers als Estland en Kosovo tussen, maar in februari werd ook knap gewonnen van het sterke Duitsland: 2-1. De vraag is dan ook waar Oranje staat, drie maanden voor de Spelen.

"Dat is nog wel afwachten. De meiden zitten aan het eind van het seizoen bij hun club. Het moet weer gaan klikken, dan ben ik ervan overtuigd dat we een heel mooie Olympische Spelen kunnen spelen", aldus Miedema.

Want, zo verzekert ze met een veelzeggende glimlach: "Ik ga niet naar Tokio om alleen maar de groepsfase door te komen. Volgens mij is dat duidelijk."

STER reclame