Granuliet in zandwinplas Over de Maas is veilig, zegt ministerie
Het granuliet in het voormalige zandwingebied Over de Maas bij de Gelderse plaats Dreumel heeft geen negatieve effecten voor mens en milieu.
Dat herhaalt demissionair staatssecretaris Van Veldhoven na nieuw onderzoek door ingenieurs- en adviesbureau Arcadis. Dat nam monsters van de grond en het water in de plas, waarin Rijkswaterstaat een Amsterdams bedrijf duizenden tonnen granuliet liet storten.
"De conclusies zijn duidelijk en bevestigen dat het granuliet in 'Over de Maas' veilig is voor mens en milieu", schrijft Van Veldhoven in een brief aan de Tweede Kamer.
En: "Ik vind het vervelend dat mensen zich zorgen hebben gemaakt over het gebruik van granuliet. Daarom ben ik blij dat dit rapport er nu ligt. Ik hoop dat met deze bevestiging de vragen en zorgen die veel mensen vooral in de omgeving van Over de Maas hadden, zijn weggenomen."
Deskundigen zeiden vorig jaar in het BNNVARA-programma Zembla dat het granuliet schadelijk is voor het milieu en storting in strijd met de wet, omdat het om afval ging. De top van Rijkswaterstaat zou ondanks bezwaren van lagere ambtenaren toch een vergunning hebben verleend. Het Amsterdamse bedrijf had oud-politicus Halbe Zijlstra ingeschakeld om dat voor elkaar te krijgen.
Staatssecretaris Van Veldhoven en minister van Nieuwenhuizen stelden een maand later dat er geen gevaar was voor het milieu en de leefomgeving. Ze kondigden wel een extra onderzoek aan, waarvan het resultaat nu is bekendgemaakt.
Schoonste klasse
Arcadis concludeert dat de toepassing van granuliet in het zandwin- en natuurontwikkelingsproject Over de Maas, veilig is, schrijft Van Veldhoven. "Er zijn geen negatieve effecten voor mens en milieu in de eindsituatie of tijdens de uitvoering. De milieu-hygiënische kwaliteit is constant en het voldoet aan de schoonste klasse die in Nederland aan grond wordt toegekend."
Er is ook geen acrylamide aangetroffen. Bij de productie van granuliet wordt dit toegevoegd om deeltjes aan elkaar te binden. "Bij afbraak van polyacrylamide zou theoretisch acrylamide kunnen vrijkomen. Dat is hier niet het geval", schrijft Van Veldhoven.
De uitzending van Zembla veroorzaakte onrust. De gemeente West Maas en Waal waarin Dreumel ligt, spande een proces aan. Het storten werd stopgezet in afwachting van het resultaat van het Arcadis-onderzoek.
Deels-onzorgvuldig
De Raad voor de Journalistiek beoordeelde de Zembla-uitzending als "deels onzorgvuldig". De berichtgeving zou eenzijdig, onevenwichtig en tendentieus zijn geweest.
BNNVARA was het totaal niet met uitspraak eens. Volgens de omroep bevestigde de uitspraak dat de raad onvoldoende is toegerust om onderzoeksjournalistieke producties te beoordelen.