NOS Wielrennen

Cavendish boekt na drie jaar weer een zege, met beetje hulp van Jakobsen

Mark Cavendish heeft de tweede etappe in de Ronde van Turkije op zijn lange erelijst bijgeschreven. De Brit was na 144,9 kilometer van en naar Konya in de sprint te snel voor Jasper Philipsen en André Greipel.

De 35-jarige Cavendish zinspeelde in oktober, na Gent-Wevelgem, in tranen nog op zijn afscheid. Twee maanden later keerde hij echter op zijn schreden terug en tekende hij een contract bij Deceuninck-QuickStep.

In Turkije boekte hij zijn eerste ritzege sinds februari 2018, toen hij de derde etappe van de Ronde van Dubai won.

"Ik ben dankbaar dat de ploeg in me gelooft en Patrick (Lefevere, red.) me deze kans heeft gegeven. Er is zoveel waar ik dankbaar voor moet zijn", vertelde Cavendish na terugkeer in het hotel. "Heel veel mensen geloofden niet dat ik ooit nog zou kunnen winnen."

Cavendish 'emotioneel' na eerste zege in drie jaar: 'Ik heb zoveel om dankbaar voor te zijn'

Cavendish vertelde het extra bijzonder te vinden dat Fabio Jakobsen bij zijn overwinning betrokken was. "Ik weet nog dat ik hem sprak toen hij net prof was. Ik heb hem zien groeien."

"En vorig jaar was ik erbij in Polen. Het is echt belangrijk om hem weer in het peloton te zien na wat er met hem gebeurd is. Dat is iets groots."

Kopwerk Jakobsen

Acht renners, onder wie Meindert Weulink, vormden de vlucht van de dag. De kopgroep kreeg niet veel meer dan anderhalve minuut voorsprong en werd op een brede weg op negen kilometer van de finish bedankt voor de moeite.

Dat was mede te danken aan kopwerk van Jakobsen, die in Turkije zijn rentree maakt na zijn zware val van acht maanden geleden.

Jakobsen noemde het 'superspeciaal' dat zijn ploeg met Cavendish de zege pakte. "Hij vecht al vanaf het begin van het jaar voor deze overwinning en is heel gemotiveerd. Hij verdient het, want hij is een groot kampioen. Ik kon er helaas niet veel aan bijdragen."

Philipsen ging als eerste de sprint aan en sloeg een gaatje, maar Cavendish passeerde eerst Greipel en vervolgens de Belg van Alpecin-Fenix net voor de meet.

Arvid de Kleijn, die zondag de eerste etappe won, kwam als vierde over de finish. De Nederlander moet zijn leiderstrui wel afstaan aan Cavendish.

Op 11 oktober, na de uitgestelde editie van Gent-Wevelgem 2020, zinspeelde een emotionele Mark Cavendish op het einde van zijn loopbaan.

Emotionele Cavendish in tranen na Gent-Wevelgem: 'Misschien wel mijn laatste race'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl