Emotionele Cavendish in tranen na Gent-Wevelgem: 'Misschien wel mijn laatste race'

De kans dat Mark Cavendish voor het laatst deel heeft uitgemaakt van het profpeloton is aanzienlijk. De 35-jarige Brit, die alom wordt beschouwd als een van de beste sprinters uit de wielergeschiedenis, verscheen na afloop van Gent-Wevelgem in tranen voor de camera van de Belgische tv en zinspeelde in dat gesprek openlijk op een afscheid.

In tranen vertelde Cavendish bij Sporza dat het "misschien wel mijn laatste wedstrijd is geweest". In de koers eindigde de sprinter als 74ste, nadat hij deel had uitgemaakt van een vroege kopgroep.

De renner van Bahrain-McLaren heeft nog geen nieuwe ploeg voor volgend seizoen en heeft vanwege blessureleed ook weinig aansprekende resultaten kunnen behalen. Zijn laatste overwinning was in de Dubai Tour in 2018.

Mark Cavendish zit in de vroege vlucht van Gent-Wevelgem. Getty Images

Overigens staat Cavendish gewoon op de startlijst van de Scheldeprijs, die aanstaande woensdag wordt verreden. De Brit wist de wielerwedstrijd die door België en Nederland voert al drie keer te winnen.

Cavendish maakt naam in 2008

De Britse renner geldt als de snelste sprinter van zijn generatie. In 2008 won hij in zijn tweede Tour de France direct vier etappes, nadat hij eerder dat voorjaar ook al twee ritten in de Giro d'Italia op zijn naam had gebracht. Alle zeges behaalde hij in een massaprint. Daarmee was zijn naam als topsprinter gevestigd.

Uiteindelijk zou Cavendish dertig etappes in de Tour de France winnen, waarmee hij als tweede op de ranglijst aller tijden staat. Vier zeges komt hij tekort op recordhouder Eddy Merckx.

Mark Cavendish schreeuwt het uit na zijn WK-winst in Kopenhagen in 2011. ANP

Het topjaar voor de van het Isle of Man afkomstige supersprinter, die zowel bewonderd als gevreesd werd vanwege zijn gevaarlijke manoeuvres en gedurfde acties, was 2009. Met vier ritzeges in de Giro en liefst zes etappezeges in de Tour domineerde hij de massasprints. Ook won hij met Milaan-Sanremo een van de vijf wielermonumenten.

Wereldkampioen in Kopenhagen

In 2011 werd hij wereldkampioen op de weg in Kopenhagen. Ondanks zijn vele etappezeges in de Tour wist hij het puntenklassement slechts één keer te winnen.

Ook op de baan was Cavendish succesvol. Hij werd drie keer wereldkampioen met de Britse ploeg en won zilver op het onderdeel omnium tijdens de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.

STER reclame