ANP

Benjamin Smith, de topman van Air France-KLM, kan een aandelenbonus ter waarde van 2 miljoen euro krijgen over 2020. In het jaarverslag van de luchtvaartmaatschappij staat dat hij deze bonus kan krijgen boven op zijn vaste salaris van 744.511 euro. Hij krijgt de bonus onder meer voor het doorvoeren van bezuinigingen die nodig waren om steun te ontvangen voor Air France-KLM.

Air France KLM wijst er in een statement op dat een van de voorwaarden om de bonus definitief uit keren is dat 75 procent van de overheidssteun terugbetaald moet zijn.

Naast de voorwaardelijke toezegging van de aandelenbonus kreeg de Canadees verder circa 296.000 euro aan onkosten vergoed en een compensatie voor zijn verhuizing naar Frankrijk. Zijn basissalaris was vanaf 23 maart wel met 25 procent verlaagd.

De aandelenbonus valt onder de variabele compensatie voor de lange termijn. De kortetermijnbonus voor 2020 kwam vanwege de coronacrisis te vervallen na kritiek van onder meer minister Hoekstra van Financiën. Hoekstra vond het niet gepast om bonussen uit te delen aan bestuurders van bedrijven die staatssteun kregen.

Coronacrisis

De luchtvaartmaatschappij is door de coronacrisis in grote problemen gekomen. Het aantal passagiers daalde enorm en over 2020 werd er meer dan 7 miljard euro verlies geleden.

Het bedrijf kreeg van Frankrijk en Nederland steun in de vorm van leningen en kredietgaranties van in eerste instantie 10,4 miljard euro. Deze week kwam daar van Frankrijk nog eens vier miljard euro bij. Over extra steun aan de KLM wordt nog gesproken.

De Europese Commissie heeft aan het nieuwe reddingsplan van de Franse overheid een aantal voorwaarden gekoppeld. Zo geldt er voorlopig een verbod op uitkering van dividend en bonussen. Op de langetermijnbonus is geen verbod.

Loonsteun

Eerder bleek uit onderzoek van de NOS dat ook andere buitenlandse moederbedrijven van bedrijven die in Nederland veel loonsteun hebben ontvangen bonussen hebben uitbetaald. Ook keerden ze honderden miljoenen uit aan aandeelhouders.

STER reclame