Oproeragenten arresteren een vrouw in Minsk
NOS Nieuws

Ruim 200 arrestaties bij start 'nieuwe protestgolf' Wit-Rusland

Bij protesten in Wit-Rusland tegen president Loekasjenko zijn volgens mensenrechtenorganisaties zeker 245 demonstranten opgepakt. De oppositie hoopte met de betoging van zaterdag een 'nieuwe protestgolf' in het Oost-Europese land aan te wakkeren.

Het is onduidelijk hoe groot de opkomst bij de protesten was, doordat onafhankelijke journalisten zijn opgepakt en hun buitenlandse collega's worden geweerd. Nieuwsmedia die verslag deden van de grootschalige protesten afgelopen zomer en in het najaar zijn grotendeels monddood gemaakt. Sommige journalisten zijn veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf.

Protestmarsen op belangrijke pleinen of hoofdwegen van hoofdstad Minsk waren vandaag niet mogelijk, doordat de oproerpolitie alle toegangswegen had afgesloten. Daarom weken de demonstranten uit naar een plein buiten het centrum van de stad.

Op beelden die rondgaan op sociale media als Telegram is te zien dat de oproeragenten hardhandig optreden tegen de demonstranten. Op één video lijken agenten te schieten op wegvluchtende betogers.

Zie hier hoe een fietser door oproeragenten wordt gearresteerd, terwijl omstanders hem proberen te helpen:

Volgens het Wit-Russische ministerie van Binnenlandse Zaken was er geen sprake van grote protesten. Een woordvoerder zegt dat er alleen "wat kleine groepjes met ongeregistreerde symbolen" waren. Daarmee wordt verwezen naar het gebruik van de verboden wit-rode vlag. De oppositie gebruikt deze oude vlag van Wit-Rusland als protest tegen het regime.

Oppositieleider Tichanovskaja schrijft op Twitter dat het politieoptreden van vandaag aantoont dat het regime van Loekasjenko zich "wetteloos" gedraagt.

Bewijzen van mensenrechtenschendingen

Na de presidentsverkiezingen van 9 augustus, waarbij volgens de oppositie en de Europese Unie grootschalige fraude is gepleegd, gingen maandenlang tien- tot honderdduizenden Wit-Russen de straat op om het vertrek van president Loekasjenko te eisen. Afgelopen winter waren er als gevolg van de repressie geen grote protesten meer. De oppositie hoopt echter dat het massaprotest deze lente weer oplaait.

Een groep voornamelijk Europese landen, waaronder Nederland, heeft deze week een mensenrechtenplatform opgericht om bewijzen van politiegeweld en mensenrechtenschendingen in Wit-Rusland te verzamelen. De landen hopen in de toekomst de verantwoordelijken voor het geweld te vervolgen bij het Internationaal Strafhof of mogelijk een Wit-Ruslandtribunaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl