Meer dan honderdduizend demonstranten zijn opnieuw de straten van Minsk op gegaan
NOS Nieuws

Honderdduizenden betogers in Wit-Rusland op laatste dag ultimatum

Op de laatste dag van het 'ultimatum van het volk' zijn honderdduizenden demonstranten in Wit-Rusland de straat op gegaan om het aftreden van president Loekasjenko te eisen. Morgen staan grote stakingen door het hele land gepland als hij niet toegeeft aan de eisen van de oppositie.

Het gaat om een van de grootste betogingen sinds 25 augustus, volgens Rusland-redacteur Iris de Graaf. Meerdere onafhankelijke Wit-Russische mediakanalen spreken over minimaal 200.000 mensen in de straten van Minsk. Ook op veel andere plekken in het land wordt gedemonstreerd. Mensen scanderen 'staak' en lopen rond met rood-witte oppositievlaggen.

Tijdens de demonstraties kwam het opnieuw tot botsingen tussen betogers en de oproerpolitie:

Opnieuw grote demonstratie in Minsk op laatste dag 'ultimatum van het volk'

De oproerpolitie en het leger hebben de hoofdstad Minsk afgezet en twaalf metrostations afgesloten. Ook is het internet platgelegd. "Dat hebben ze vandaag vroeger gedaan dan we de afgelopen tijd zagen. Het lijkt erop dat de autoriteiten dit massale protest verwachtten en zich hebben voorbereid", zegt De Graaf.

Meer dan veertig mensen, onder wie journalisten, zijn vandaag opgepakt in verschillende steden, volgens persbureau DPA. Ook zouden er granaten zijn gegooid en zou er met rubberkogels zijn geschoten op betogers, zoals te zien is in video's op het Telegram-kanaal van de oppositie, Nexta.

Op deze beelden valt te zien dat de oproerpolitie betogers heeft opgepakt:

Vandaag loopt het door de Wit-Russische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja ingestelde ultimatum tegen president Loekasjenko af. Hij moet zijn vertrokken, anders gaat het hele land de straat op, dreigde Tichanovskaja. Ook eist de oppositie dat alle politieke gevangenen worden vrijgelaten en dat er een einde komt aan politiegeweld.

"Samen zijn we sterker dan welk regime ook", schreef Tichanovskaja vanochtend op Twitter.

"Als je kijkt naar het aantal betogers vandaag, valt te verwachten dat mensen ook gehoor gaan geven aan de staking. Mensen lijken niet meer bang. Ze lijken zich gesteund te voelen door solidariteitsdemonstraties in Europa en na de toekenning van de Sacharovprijs aan oppositiepartijen in Wit-Rusland", zegt De Graaf.

Loekasjenko lijkt vooralsnog niet bereid te zijn om concessies te doen. Eerder deze week blies hij een voor vandaag geplande pro-Loekasjenko-demonstratie af, naar eigen zeggen vanwege het coronavirus.

'Grimmig'

De demonstraties van vandaag zullen vermoedelijk grimmiger worden naarmate de dag vordert, denkt de Graaf. "Er worden steeds meer video's gepubliceerd waarop de politie harder ingrijpt dan eerder op de dag. Dat zagen we in eerdere protesten net zo."

Sinds de verkiezingen van begin augustus is het onrustig in Wit-Rusland. Dat er is gerommeld bij de herverkiezing van Loekasjenko lijkt vast te staan. De EU-landen erkennen de verkiezingsuitslag daarom niet.

Tichanovskaja claimde in augustus de verkiezingsoverwinning en moest het land daarna snel ontvluchten. Ze verblijft nu in Litouwen en probeert buiten Wit-Rusland steun te vergaren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl