De Mars der Partizanen in Minsk
NOS NieuwsAangepast

Wit-Russen straat op voor 'Mars der Partizanen', tiende protestweekend op rij

Voor de tiende zondag op rij zijn tienduizenden Wit-Russen de straat op gegaan om het aftreden van president Loekasjenko te eisen. De betogers hadden de demonstratie omgedoopt tot 'Mars der Partizanen' en scandeerden leuzen over de 'bezetting' door Loekasjenko.

Volgens de Wit-Russische mensenrechtenorganisatie Viasna zijn bij de acties in Minsk en andere steden zo'n 200 betogers opgepakt. Het centrum van de hoofdstad was afgezet met prikkeldraad en militaire voertuigen. Op sociale media circuleren beelden waarin te zien is dat veiligheidstroepen waarschuwingsschoten losten toen er met stenen werd gegooid.

De minister van Binnenlandse Zaken moedigde eerder deze week zijn veiligheidsdiensten aan om vuurwapens in te zetten om de "radicale protesten" de kop in te drukken. Het is onduidelijk op welke schaal vandaag wapens zijn ingezet. De informatievoorziening is beperkt, doordat journalisten zijn opgepakt en aan buitenlandse correspondenten geen accreditatie wordt verleend.

Op deze beelden valt te zien dat de oproerpolitie voetzoekers heeft ingezet om de demonstranten uiteen te drijven:

Het is al maanden onrustig in Wit-Rusland vanwege de frauduleus verlopen presidentsverkiezingen van begin augustus. De oppositie ziet de uitgeweken oppositieleider Svetlana Tichanovskaja als winnaar van die stembusgang. Ook de Europese Unie en de Verenigde Staten erkennen Loekasjenko's overwinning niet. Sinds de verkiezingen zijn duizenden mensen opgepakt en meerdere doden gevallen.

De demonstraties op zondag worden steevast het drukst bezocht. Doordeweeks worden lokale protesten georganiseerd door onder anderen scholieren en gepensioneerden. Op zaterdagen worden protestmarsen voor vrouwen georganiseerd. Bij de vrouwendemonstratie van gisteren werden eveneens tientallen betogers gearresteerd.

Het Wit-Russische staatspersbureau Belta bericht vandaag niet over de Partizanenmars. Wel wordt melding gemaakt van een onderbreking in de dienstregeling van de metro in Minsk, zonder een oorzaak te benoemen, en een pro-Loekasjenko-motortocht.

Ultimatum loopt volgende week af

Tichanovskaja heeft Loekasjenko een ultimatum gesteld: volgende week zondag moet hij vertrokken zijn en alle politieke gevangenen zijn vrijgelaten. Als de president de eisen volgens verwachting naast zich neerlegt, zal de oppositieleider oproepen tot een nationaal protest en een staking bij alle staatsbedrijven.

Vanmiddag werd in Amsterdam een solidariteitsactie georganiseerd door de Wit-Russische diaspora in Nederland. De organisatoren wilden voorbijgangers duidelijk maken dat net over de grens van Europese Unie foltering en dodelijk politiegeweld plaatsvinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl