Late treffer Duitsland bemoeilijkt missie Jong Oranje op EK

Jong Oranje heeft de belangrijke groepswedstrijd op het EK tegen Jong Duitsland met 1-1 gelijkgespeeld.

In het Hongaarse Székesfehérvár kwam Oranje vlak na rust op voorsprong dankzij een blunder van de Duitse keeper, maar zes minuten voor tijd maakten de Duitsers, die net als Nederland niet veel kansen wisten te creëren, toch nog de gelijkmaker.

Bekijk hier de samenvatting van Jong Duitsland-Jong Oranje (1-1)

Woensdag begon Jong Oranje de groepsfase van het EK ook met een gelijkspel, tegen Jong Roemenië (1-1). Omdat de Roemenen zaterdag dankzij een late treffer wisten te winnen van Jong Hongarije (2-1), moest de Nederlandse ploeg eigenlijk winnen of ten minste gelijkspelen om uitzicht te houden op de volgende ronde.

Bondscoach Van de Looi noemde het gelijkspel teleurstellend: "Wel anders dan tegen Roemenië, omdat dit een veel betere tegenstander was. Ik denk dat we aan elkaar gewaagd waren. Maar als je zo lang op voorsprong hebt gestaan en relatief weinig hebt weggegeven, is het wel teleurstellend dat je de punten moet delen."

Van de Looi voerde voor de belangrijke wedstrijd tegen de Duitsers, zoals hij vooraf al had aangekondigd, enkele wijzigingen door in zijn basisopstelling.

Ajax-spits Brian Brobbey mocht drie minuten voor tijd invallen

Lille-verdediger Sven Botman en PSV-aanvaller Cody Gakpo vervingen Deyovaisio Zeefuik en AZ-spits Myron Boadu, die in het eerste duel wat tegenviel. Ludovit Reis raakte zijn plaats op het middenveld kwijt aan Abdou Harroui.

Duitsland, verliezend finalist op het EK van twee jaar geleden, trad aan met meerdere spelers die regelmatig spelen bij hun club in de Bundesliga, zoals het grote talent Ridle Baku (Wolfsburg), Amos Pieper (Arminia Bielefeld) en Ismail Jakobs (FC Köln).

Blessure Lang

Het eerste kwartier van het duel verliep zonder noemenswaardige gebeurtenissen, totdat Noa Lang tegen Koopmeiners opbotste en met een pijnlijk gezicht naar zijn knie greep. De aanvaller van Club Brugge ging even hinkelend naar de kant en probeerde daarna nog vijf minuten mee te voetballen, maar kon toch niet verder en verliet in tranen het veld. Lang werd vervangen door middenvelder Ferdi Kadioglu.

"Morgen gaan we kijken wat er aan de hand is. Hij zit nu in een brace en heeft een dikke knie. Als je met tranen van het veld loopt en in een brace loopt, weet je dat het niet gunstig is", zei Van de Looi na de wedstrijd.

Noa Lang baalt: hij kan niet verder in de wedstrijd tegen Jong Duitsland

Na dat vervelende incident kabbelde de eerste helft weer rustig verder. In het eerste halfuur wisten beide ploegen geen echt uitgelezen kans te creëren; de wedstrijd had soms meer weg van een schaakpartij tussen twee ploegen die op remise speelden.

De Wit kopt op de paal

De grootste kans van de eerste helft kwam op naam van Dani de Wit. De middenvelder van AZ wist een voorzet van Gakpo knap op doel te koppen, maar de bal belandde op de paal.

Tijdens de rust was het oordeel van NOS-analist Ibrahim Afellay hard. De oud-international vond het spel van Oranje slordig. "Ik zie misverstanden alsof ze voor het eerst samenspelen. Ik mis gewoon een Brian Brobbey. Je moet scoren, je moet winnen. Waarom speel je zonder spits?"

Blunder

In de tweede helft duurde het nog ruim veertig minuten voordat er inderdaad een centrumspits in het veld kwam: Brobbey mocht drie minuten voor tijd invallen bij Oranje, maar wist in die korte tijd geen kans te creëren. In plaats daarvan speelde Oranje lang met De Wit en Justin Kluivert als voorste pionnen.

Bekijk hieronder de reacties van Kluivert, bondscoach Van de Looi en Koopmeiners.

Toch was de ploeg van Van de Looi daarvoor al op voorsprong gekomen, geholpen door een onhandige actie van de Duitse doelman. Finn Dahmen kreeg de bal voor zijn voeten na een ingooi van zijn ploeggenoot en trapte daarna finaal mis, waardoor de aanstormende Justin Kluivert de bal eenvoudig kon binnentikken: 1-0.

"Ik zag dat hij wat op zijn beentjes stond te trillen. Hij wist het even niet en daar maakte ik gebruik van. Dat zijn de mooie spitsengoals", zei Kluivert over zijn treffer.

Late gelijkmaker

In de slotfase wisten de Duitsers Oranje steeds meer onder druk te zetten. Pieper was met een vlammend schot dichtbij, maar doelman Kjell Scherpen stond op de goede plek.

Zes minuten voor tijd was het wel raak voor Jong Duitsland: invaller Jonathan Burkardt passeerde Botman in de zestien, waarna Lukas Nmecha de gelijkmaker achter Scherpen schoot.

Daarna moest Nederland nog oppassen dat het niet nog een treffer om de oren kreeg, maar de Oranje-defensie wist de deur in de slotminuten goed dicht te houden.

Kijk hieronder de samenvatting van de andere groepswedstrijd in de poule van Oranje, tussen Jong Hongarije-Jong Roemenië, terug.

Bekijk hier de samenvatting Jong Hongarije-Jong Roemenië (1-2)