Formatie
NOS Nieuws

Formatie dag 9: Geheime notitie gebaseerd op 'kranten' en 'gevoel', Kamer wil opheldering

"Het was een soort brainstormsessie". D66-verkenner Wouter Koolmees probeerde vrijdag aan het eind van de middag de pers uitleg te geven over het uitgelekte A4'tje met agendapunten voor de formatie. Het was een "interne notitie" van zijn voorgangers Ollongren en Jorritsma, niet gebaseerd op gesprekken met de zeventien lijsttrekkers. "Er is gebruikgemaakt van allerlei bronnen krantenberichten en talkshows." Van Ark: "Ze hebben zich gebaseerd op dingen die ze hebben gezien en gevoeld."

Maar het lukte de verkenners niet op de vervolgvragen antwoord te geven. Welke kranten hebben dan geschreven dat CDA-Kamerlid Omtzigt een "functie elders" moest hebben? Om welke talkshows gaat het dan?

Koolmees en zijn collega-verkenner Van Ark wisten dat ook niet helemaal precies en benadrukten vooral dat "het nooit had mogen gebeuren". Ze verwezen ook naar het Kamerdebat volgende week. "Het zijn allemaal vragen die daar beantwoord moeten worden. We zijn er niet bij geweest."

Kijk hier hoe de Kamerleden via Zoom een debat eisten en de verkenners op hun beurt opheldering probeerden te geven:

Kamer wil opheldering over formatieblunder en verkenners 'betreuren' inhoud A-viertje

Het tumult van gisteren over het slordige en ongelukkige verloop van de vorming van een nieuw kabinet kwam vandaag nog niet tot bedaren.

Gisteravond gooide premier Rutte olie op het vuur door te zeggen dat Ollongren niet naar de Tweede Kamer hoefde te komen om verantwoording af te leggen over haar fout. Zij liep donderdag namelijk over het Binnenhof met zichtbaar voor een fotograaf het inmiddels beroemde A4'tje onder haar arm. "Ze is nu gestopt als verkenner. De opdracht ligt bij nieuwe verkenners. Niemand gaat hier uitleg over geven", aldus Rutte.

Vanmorgen maakten bijna alle partijen kenbaar dat er wel degelijk een debat zou komen met de vertrokken verkenners. En Ollongren en Jorritsma beloofden in de loop van de middag om daar ook naartoe te komen.

De verkenners gaan de komende dagen door met de voorbereiding van hun gesprekken met alle fractievoorzitters. Die gaan pas na het Kamerdebat van start.

Waarschijnlijk wordt het woensdag, maar dat is ook afhankelijk of minister Ollongren dan hersteld is van corona. Dat was namelijk de reden dat ze gisteren zo haastig het Binnenhof verliet en niet doorhad dat ze geheime informatie zichtbaar bij zich droeg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl