Premier Rutte na afloop van zijn gesprek over de formatie
NOS Nieuws

Rutte: Kaag en ik hebben tijdens verkenning niets gezegd over CDA-Kamerlid Omtzigt

VVD-leider Mark Rutte en D66-leider Sigrid Kaag ontkennen in hun formatiegesprek iets te hebben gezegd over CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Dat zegt Rutte naar aanleiding van een openbaar geworden geheime notitie met hoofdpunten voor de formatiegesprekken. "Wij hebben in ieder geval het niet gehad over Pieter Omtzigt."

In de notitie staat letterlijk: 'Positie Omtzigt, functie elders'. De woorden zorgden voor veel opschudding en wrevel bij vooral het CDA. De verkenners moeten zich niet bemoeien met Kamerleden, zei CDA-leider Hoekstra. Hij zei dat ook hij in zijn formatiegesprek niet heeft gesproken over de nummer twee van de partij.

De vraag is nu wie wel over de positie van Omtzigt is begonnen. Demissionair premier Rutte had vandaag D66-leider Kaag aan de telefoon en zei dat hij namens haar aan de pers moest vertellen dat ook zij het niet was geweest.

Kijk hier naar Ruttes verklaring:

Rutte over geheime opmerking over CDA-Kamerlid Omtzigt

De geheime notitie is naar buiten gekomen omdat verkenner Kajsa Ollongren van D66 per ongeluk de papieren zichtbaar onder haar arm droeg en werd gefotografeerd door een fotograaf van persbureau ANP. Ze vertrok haastig van het Binnenhof nadat ze te horen had gekregen dat ze positief getest was op corona.

Er bestaat ook nog de optie dat geen van de partijleiders de positie van Omtzigt heeft aangedragen, maar dat ambtenaren of de verkenners het zelf hebben opgeschreven. CDA-leider Hoekstra hintte al op de betrokkenheid van de D66-politica. "Bizar, dit inkijkje in de aantekeningen van verkenner Ollongren", aldus Hoekstra vanmiddag.

Het is nog maar de vraag of Ollongren zelf tekst en uitleg hierover moet geven, bijvoorbeeld in een debat met de Tweede Kamer. Volgens Rutte hoeft ze dat niet. "Ze is nu gestopt als verkenner. De opdracht ligt nu bij nieuwe verkenners. Niemand gaat hier uitleg over geven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl