Minister Ollongren vanochtend op het Binnenhof
NOS NieuwsAangepast

Kamermeerderheid, inclusief VVD en D66, wil debat uitgelekte notities

Een grote meerderheid van de Tweede Kamer wil een debat van de nieuwe Tweede Kamer met de eerdere verkenners Ollongren en Jorritsma. Na CDA, PvdA, PVV, SP, ChristenUnie, JA21, Partij voor de Dieren, SGP, FVD en GroenLinks sluiten zich ook VVD en D66 zich hierbij aan.

De nieuwe verkenners Van Ark en Koolmees begonnen vandaag aan een nieuw verkenningsproces na de chaotische taferelen van gisteren. Ze willen met alle zeventien fractievoorzitters aan tafel.

Maar de vraag is hoe en wanneer zij dat gaan doen. Want het Kamerdebat over de onbedoeld geopenbaarde aantekeningen van de vorige verkenners gaat dus voor.

Het debat moet in ieder geval gaan over hoe de notities, waaronder de "functie elders" voor CDA-Kamerlid Omtzigt, op het lijstje van verkenner Ollongren kwamen.

Wanneer dat Kamerdebat moet plaatsvinden is nog niet duidelijk, ook omdat een groot deel van de fractievoorzitters in quarantaine zit en wacht op een testuitslag. Woensdag 31 maart wordt de nieuwe Tweede Kamer beëdigd. Een discussie over dit debat zou dus de eerste actie van de nieuw verkozenen kunnen zijn.

Ongebruikelijk

Het debat gaat over het formatieproces waar de Kamer zelf verantwoordelijk voor is. Er zou dus gedebatteerd kunnen worden met de oud-verkenners Ollongren en Jorritsma. Formeel zijn zij 'ingehuurd' door de Kamer zelf. Vervolgens namen zij op eigen initiatief 'ontslag'. Het is echter nog even de vraag of zij aan een debat willen meewerken.

De fractievoorzitters kunnen dan met elkaar debatteren, maar dat is ongebruikelijk. Of met Kamervoorzitter Arib, als opdrachtgever van het proces. Ook dat is nog nooit voorgekomen.

Rutte (VVD) was gisteravond heel stellig. "Niemand gaat hier uitleg over geven", zei hij. Een opmerkelijke uitspraak want als premier gaat hij niet over dit proces van de Tweede Kamer. Inmiddels is zijn partij dus om.

De reactie van Rutte gisteravond:

Rutte over geheime opmerking over CDA-Kamerlid Omtzigt

Een alternatief voor een debat zou nog kunnen zijn dat Kamervoorzitter Arib vraagt om een formeel eindverslag van de oud-verkenners, waardoor partijen zo'n debat misschien niet meer nodig vinden. Die kans is door de ontwikkelingen inmiddels klein.

Velletje van Ollongren

De vraag is wanneer de partijen weer voldoende vertrouwen hebben om door te kunnen met het formatieproces. Dat hangt samen met de vraag wie het velletje van Ollongren heeft geschreven en wie Omtzigt als probleemgeval voor de formatie ziet.

Hoofdrolspelers Rutte, die gisteravond ook namens Kaag (D66) zei te spreken, en Hoekstra (CDA), hebben inmiddels ontkend dat zij daar een aandeel in hebben gehad. Andere fractievoorzitters gaven eerder al aan er niets mee te maken te hebben.

Kamervoorzitter Arib heeft gezegd dat dit niet haar opdracht was. Blijven over de oud-verkenners Ollongren en/of Jorritsma en hun ondersteunende ambtenaren. Die ambtenaren zijn van het ministerie van Algemene Zaken, het ministerie van premier Rutte.

Maar de ambtenaren zijn bij voorbaat niet persoonlijk verantwoordelijk. Die verantwoordelijkheid ligt bij hun politieke leiding dan wel hun opdrachtgever.

Het vingerwijzen is nog even niet afgelopen. Voor de nieuwe verkenners wordt het vandaag dus vooral eerst afwachten en inlezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl