Pieter Omtzigt
NOS NieuwsAangepast

Ruim 342.000 stemmen voor Omtzigt, goed voor bijna vijf Kamerzetels

Bij de Kamerverkiezingen van vorige week heeft CDA-Kamerlid Omtzigt 342.472 voorkeurstemmen gehaald. Dat is van alle niet-lijsttrekkers verreweg het hoogste aantal. Met deze score is Omtzigt op eigen houtje goed voor bijna vijf Kamerzetels. CDA-lijsttrekker Hoekstra kwam op een totaal van 437.240 stemmen, blijkt uit de definitieve uitslag van de verkiezingen die de Kiesraad vandaag bekendmaakte.

Omtzigt stond op de tweede plaats. Over hem was de afgelopen dagen veel te doen in de formatie. Gisteren bleek uit een foto dat verkenner Ollongren een notitie bij zich had waarop stond "positie Omtzigt, functie elders". Het Kamerlid, dat een prominente rol speelde bij het ontrafelen van de kinderopvangtoeslagenaffaire, zit overspannen thuis. Deze week kwam een steuncampagne voor hem op gang nadat in de media berichten waren verschenen waarin partijgenoten over hem uit de school klappen.

Bij de CDA-fractie in Enschede zijn honderden kaarten en tientallen bossen bloemen bezorgd voor Omtzigt, die in de Twentse stad woont.

Ook de nummer twee van Forum voor Democratie, Van Haga, kreeg veel voorkeurstemmen. Hij kwam tot een totaal van 241.193, slechts zo'n 4000 stemmen minder dan lijsttrekker Baudet.

Behalve Omtzigt haalde nog een Kamerlid dat zich intensief met de toeslagenaffaire bemoeit, zelf veel stemmen: SP'er Renske Leijten kwam tot 143.924.

De 'voorkeursdrempel', het aantal stemmen dat nodig is om met voorkeurstemmen in de Kamer te komen, was 17.372. In totaal haalden 43 kandidaten dat.

Drie mensen die niet op een verkiesbare plek stonden, kwamen met voorkeurstemmen toch in de Kamer: Bouchallikht en Westerveld van GroenLinks en Koekkoek van Volt. GroenLinks haalt 8 zetels en Bouchallikht (plek 9) en Westerveld (10) scoorden op eigen kracht genoeg stemmen om de nummers 7 en 8 te passeren. Volt krijgt 3 zetels en nummer 4 Koekkoek passeert met voorkeurstemmen nummer 3.

In absolute zin haalde VVD-leider Rutte bij de verkiezingen van alle kandidaten verreweg de meeste stemmen: 1.977.651.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl