Kiesraad-voorzitter Kuijken stelt uitslag vast
NOS NieuwsAangepast

Kiesraad: geen veranderingen in zetelverdeling Tweede Kamer

In de zetelverdeling in de Tweede Kamer verandert niets ten opzichte van de prognose van het ANP. De Kiesraad heeft vanmiddag de uitslag vastgesteld en die is dus niet verrassend meer.

De VVD blijft met afstand de grootste partij. De VVD haalt 34 zetels, een winst van 1 zetel ten opzichte van 2017. D66 wordt de tweede partij, met 24 zetels, 5 meer dan vier jaar geleden.

Bekijk hieronder de volledige uitslag (voor appgebruikers klik op de afbeelding).

Er komen dus zeventien partijen in de Kamer, een naoorlogs record. De opkomst was 78,7 procent, iets lager dan in 2017, maar iets hoger dan in 2012. In totaal hebben 10.462.677 kiesgerechtigden gestemd.

Zoals al eerder duidelijk werd, komen drie kandidaten dankzij voorkeurstemmen in de Tweede Kamer: de GroenLinksers Kauthar Bouchallikht en Lisa Westerveld en Marieke Koekkoek van Volt. Er waren nog veertig kandidaten meer die de 'voorkeursdrempel' van 17.372 stemmen haalden, maar die zouden op grond van hun plaats op de kandidatenlijst toch al een zetel hebben gehaald.

1 miljoen briefstemmen

Vanwege de coronacrisis konden bij deze verkiezingen mensen van 70 jaar en ouder hun stem ook per brief stemmen. Volgens de Kiesraad hebben ruim 1 miljoen kiezers van die mogelijkheid gebruikgemaakt. In de loop van de verkiezingen paste minister Ollongren, met instemming van de Kiesraad, de procedure aan, zodat bijvoorbeeld ook de stemmen zouden meetellen van mensen die hun stembiljet in een verkeerde envelop hadden gestopt.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van vorige week was 0,29 procent van de briefstemmen van 70-plussers in Nederland ongeldig. In dat percentage zijn niet de stemmen meegeteld die onjuist zijn uitgebracht, omdat bijvoorbeeld de kiespas niet was meegestuurd. Hoeveel dat er precies zijn, is nog niet duidelijk.

Geen hertelling

In het algemeen vindt de Kiesraad dat de stemming goed en zonder incidenten is verlopen. Volgens de Kiesraad waren er wel wat onregelmatigheden, maar is er geen hertelling nodig, omdat de fouten geen invloed op de zetelverdeling hebben.

Tijdens de zitting van de Kiesraad konden mensen ook bezwaar maken. Relatief veel klagers maakten daar gebruik van, onder wie Viruswaarheid-voorman Engel. Zij konden hun klachten via een digitale verbinding duidelijk maken en die werden na een schorsing van de zitting behandeld. Er waren onder meer veel klachten over de briefstemmen van 70-plussers.

Naar aanleiding van de bezwaren ziet de Kiesraad geen aanleiding om de uitslag te veranderen, al erkende Kiesraad-voorzitter Kuijken dat het vanwege de coronamaatregelen bijzondere verkiezingen waren. De Kiesraad zegt de opmerkingen serieus te nemen en die bij de evaluatie te betrekken. Ze worden ook doorgestuurd naar de Tweede Kamer.

Kamer volgende week geïnstalleerd

De Kiesraad stelde vandaag de juistheid van de uitslag vast. Uiteindelijk bepaalt de Kamer of de verkiezingen geldig zijn. Dat gebeurt volgende week.

De nieuwe Kamerleden worden volgende week woensdag beëdigd. Een dag eerder neemt de Kamer afscheid van de leden die niet terugkeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl