De processen-verbaal van de stembureaus in de Statenpassage van de Tweede Kamer
NOS Nieuws

Zetelverdeling in definitieve prognose hetzelfde na tellen alle stemmen

Als laatste van de twintig kieskringen heeft ook Den Haag nu alle stemmen geteld. Daarmee staat de uitslag van de verkiezingen voor de Tweede Kamer zo goed als vast. Volgens de definitieve prognose van persbureau ANP is de VVD met 34 zetels de grootste partij. Vrijdag wordt de verkiezingsuitslag officieel bekendgemaakt door de Kiesraad.

Het tellen van de stemmen in Amsterdam leidde gisteren nog tot een kleine verschuiving in de zetelverdeling. De VVD moest er eentje afstaan aan D66. Daarmee kwam de partij van demissionair premier Mark Rutte op 34 zetels en D66 op 24 zetels.

In Den Haag werden ook de briefstemmen van Nederlanders die in het buitenland wonen meegeteld. De grootste partij onder Nederlanders in het buitenland werd de VVD met 22,6 procent van het aantal stemmen. In totaal stemden er ruim 62.000 Nederlanders vanuit het buitenland.

Voorkeursstemmen

Als de Kiesraad de uitslag bekendmaakt, is ook zeker welke Kamerleden met voorkeurstemmen gekozen zijn. Het lijkt erop dat drie Kamerleden erin slagen op eigen kracht in de Kamer te komen: de GroenLinksers Kauthar Bouchallikht en Lisa Westerveld, en Marieke Koekkoek van Volt.

GroenLinks komt op acht zetels en Bouchallikht (negen op de kandidatenlijst) en Westerveld (tien) passeren de nummer zeven en acht, Kröger en Smeulders. Volt haalt drie zetels en Koekkoek, die op de vierde plaats stond, haalde genoeg voorkeurstemmen voor een plaats in de Kamer. Dat gaat ten koste van de nummer drie van Volt, Boutkan.

Naar het nu lijkt, is het geen andere kandidaten gelukt om met voorkeurstemmen een plek te verwerven, ook de CDA'ers Van Helvert en Van Dam niet.

Uit de gemeentelijke uitslagen is ook al op te maken dat Wybren van Haga van Forum voor Democratie (FvD) bijna evenveel stemmen heeft gehaald als zijn partijleider Thierry Baudet. Voor de zetelverdeling van FvD maakt dat niet uit: Van Haga zou als nummer twee al in de Kamer komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl