Pieter Omtzigt brengt zijn stem uit
NOS Nieuws

Steun voor CDA'er Omtzigt neemt toe na 'fluistercampagne'

Er is een steuncampagne op gang aan het komen voor Pieter Omtzigt. De afgelopen dagen verschenen in de media berichten waarin partijgenoten uit de school klappen over het CDA-Kamerlid. De nummer 2 van de christendemocraten maakte onlangs pas op de plaats omdat hij overwerkt is.

Anonieme bronnen zeiden tegen de De Telegraaf onder meer dat er sprake was van "door de kamer vliegende projectielen" en "huilbuien" en aan HP/De Tijd vertelde een bron dat het "zwaar wordt aangezet" om Omtzigt te beschadigen.

Binnen de partij begint nu de roep om steun te klinken. Het CDA-netwerk Midvoor wil een kaartenactie starten vanuit lokale en regionale afdelingen. "Na alle negatieve berichtgeving in de media heeft Pieter zo'n positief signaal vanuit de achterban hard nodig", staat in een e-mail van Midvoor. Een ander aan de partij verwant initiatief roept mensen op Omtzigt online een hart onder de riem te steken.

Ziektebeelden lekken

Dave Ensberg van Midvoor licht toe waarom hij Omtzigt steunt. "Je gaat niet iemands ziektebeelden lekken naar de pers. Dat is lelijk, laf en dom." Hij vindt de acties gericht tegen Omtzigt niet-christendemocratisch. "Naasten in nood, die help je."

Er zijn ook individuele CDA'ers die zich roeren. Zo heeft Bouwien Rutten, oud-fractievoorzitter van CDA Overijssel, vandaag haar lidmaatschap opgezegd en zegt oud-Kamerlid Jan Mastwijk ook met die gedachte te spelen.

Ook van buiten zijn partij krijgt Omtzigt steun. Zo schrijft SP-Kamerlid Renske Leijten, die met Omtzigt optrok in het blootleggen van de kinderopvangtoeslagaffaire, op Twitter: "Fluistercampagnes zijn walgelijk. Omtzigt verdient dit niet."

Omtzigt ging het een maand geleden rustiger aan doen, omdat hij naar eigen zeggen te veel hooi op zijn vork had genomen. "Het afgelopen jaar was veelbewogen, met veel lastige, belangrijke, tijdrovende dossiers. En ja, dan is rust soms ook nodig en effectief", schreef hij toen.

In de campagne was Omtzigt dan ook weinig in beeld en ook na de verkiezingsuitslag kwam hij niet terug. "Het herstel kost mij langer", zei hij vorige week. Omtzigt was daardoor niet aanwezig bij de eerste fractievergadering van het CDA, daags na de verkiezingen.

Vorig jaar stelde Omtzigt zich kandidaat voor het CDA-lijsttrekkerschap en verloor de verkiezing daarover nipt van Hugo de Jonge. Daarna werd hij de nummer 2 achter Wopke Hoekstra, toen die het lijsttrekkerschap overnam.

Vanuit het CDA zelf was tot voor kort officieel niet veel te horen over de afwezigheid van Omtzigt. Vanmiddag kwam er een tweet van het bestuur waarin het Kamerlid van harte beterschap wordt gewenst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl