Vurnon Anita (zittend met beker) in zijn jongere jaren op Curaçao Vurnon Anita

Hij had er op z'n 31ste niet eens meer op dúrven hopen: een tweede interlandcarrière. Een brede lach, een twinkeling in zijn ogen. "Nee, dit is ook nieuw voor mij."

Vurnon Anita wordt de eerste voetballer die een officiële wedstrijd speelde voor Oranje en straks uitkomt voor de nationale ploeg van een ander land: die van Curaçao. Daarmee begint hij vrijdagnacht aan de kwalificatiereeks voor het WK.

"Nederland en Curaçao zitten beide heel diep in mijn hart. Daar werd ik geboren, hier groeide ik op. Ik heb op het eiland veel familieleden wonen die mij nog nooit hebben zien spelen. Dit is iets wat ik heel graag wil."

Anita speelde drie wedstrijden voor het Nederlands elftal in 2010 en raakte daarna uit beeld. Lange tijd betekende dat dat je als speler daarna niet meer kon uitkomen voor een ander land. Tot vorig jaar.

Eerder afgewezen

De FIFA wijzigde een aantal regels waardoor het nu voor spelers mogelijk is om van voetbalpaspoort te switchen, mits ze aan bepaalde voorwaarden voldoen: tot 21 jaar hebben internationals met bijvoorbeeld een dubbele nationaliteit maximaal drie wedstrijden om over te stappen.

Zelf had de kleine middenvelder - voorheen Ajax, nu RKC Waalwijk - niet meer voor mogelijk gehouden dat het zou lukken. "Het is al eens eerder geprobeerd en dat is afgewezen door de FIFA."

De bond van Curaçao maakte er afgelopen maanden werk van. Guus Hiddink, sinds november bondscoach van het eiland, hield Anita persoonlijk op de hoogte. "Hij is de eerste persoon die mij heeft gefeliciteerd", grijnst Anita. "Wat ik toen tegen hem zei? Dankjewel, en ik ben er klaar voor."

Hiddink belt z'n spelers graag zelf op, laat hij weten via een Skype-verbinding vanuit Willemstad. "Het was gelukkig een goednieuwsboodschap." De 74-jarige trainer is zichtbaar enthousiast over zijn nieuwste aanwinst. "Hij heeft alles al meegemaakt. Is aan het zwerven geweest, heeft de intensiteit van Engeland meegemaakt. Allemaal bagage die we goed kunnen gebruiken."

Voetbalpaspoort

Hiddink, na een week op Curaçao bruin gebronsd, juicht het toe dat spelers nu de mogelijkheid krijgen om op latere leeftijd van voetbalpaspoort te wisselen. "Ik vind dat goed. Een carrière kan even stuklopen, of er komt een nieuw beleid en dan kun je als speler buiten de boot vallen. Dat is zonde wanneer je zo jong bent. Nu krijgen jongens alsnog de kans een internationale carrière op te bouwen."

Niet alleen Curaçao profiteert van de verspoelde regels van de FIFA, ook Suriname heeft (mede) daardoor een elftal - letterlijk - aan nieuwe spelers op kunnen roepen. Bondscoach Dean Gorré kon zijn ploeg afgelopen maanden versterken met spelers als Ramon Leeuwin (AZ), Ryan Koolwijk (Almere City) en Damil Dankerlui (FC Groningen).

Bekijk hieronder in de carrousel de reportages over Anita en Dankerlui.

Ook Aruba hoopt onder leiding van Stanley Menzo eenzelfde soort professionaliseringsslag te gaan maken.

"Dat is mooi voor deze landen", zegt Hiddink, "en helemaal voor de jongens zelf". De oefenmeester hoopt meer voetballers over te halen om voor Curaçao te kiezen, maar wie hij heeft benaderd wil hij niet zeggen.

"Ik heb er een aantal gesproken, of hun oudere broer of agent", lacht de achtvoudig bondscoach. "Ik begrijp dat jongens die negentien of twintig jaar zijn nog even willen wachten met hun keuze omdat ze nog in aanmerking hopen te komen voor Oranje. Ik hoop dat ze het halen, maar mocht dat niet het geval zijn dan moeten ze heel goed kijken of ze de doorstart kunnen maken via Curaçao of Suriname."

Hiddink heeft Curaçao al in zijn hart gesloten: 'Strijdvaardigheid is de basis'

Anita krijgt als ervaren speler een dragende rol in de selectie van Hiddink, die vrijdagnacht (01.00 uur Nederlandse tijd) begint aan de lange weg naar kwalificatie voor het WK. Curaçao speelt tegen eilanden met exotische namen als Saint Vincent en de Grenadines, Cuba en de Britse Maagdeneilanden.

Komt Curaçao de poulefase door, dan moet het zich in de strijd om plaatsing voor Qatar opmaken voor wedstrijden tegen de grotere jongens - landen als de Verenigde Staten en Mexico.

'Tralala en feest'

Wereldburger Hiddink is pas voor de tweede keer in zijn leven op Curaçao, maar het eiland zit nu al in zijn hart. "Ik vind het hier heerlijk. Wat me opvalt: die enorme gretigheid om hier te spelen en hier te zijn. Die is honderd procent. Soms heb je een vooroordeel over een tropisch eiland van 'tralala en feest', maar in november viel me ook al op dat strijdvaardigheid de basis van het team is. Het is aan ons, aan mij, om daar nu het beste uit te halen."

Voor Anita betekent het 'alles' dat hij na het shirt van Nederland nu dat van Curaçao mag dragen. "Curaçao voelt als thuis, net zoals Nederland."

STER reclame