Guus Hiddink
NOS Voetbal

Hiddink krijgt na kort geding groen licht als bondscoach van Curaçao

Na wat gerust een opvallende trainerssoap genoemd mag worden, is nu na drie maanden gesteggel toch de weg vrijgemaakt voor Guus Hiddink om bondscoach te worden van Curaçao.

Dat bleek donderdag tijdens een kort geding in de hoofdstad Willemstad, waar de nationale voetbalbond FFK en de zittende bondscoach Remko Bicentini tegenover elkaar stonden. De bond trok eerder dit jaar Hiddink aan en ontsloeg vervolgens de zittende bondscoach.

Tijdens het kort geding sommeerde de rechter beide partijen er onderling uit te komen. De FFK wilde dat Bicentini een door hem geschreven brief aan de belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal (CBV) zou intrekken, zodat de erecode van de CBV niet in het geding komt. Een belangrijk punt voor Hiddink.

Na een schorsing van een halfuur bleek dat Bicentini de brief niet wil intrekken, maar lieten beide partijen wel weten de zaak formeel afgewikkeld te hebben. Er is een overeenkomst getekend, waardoor er niet wordt getornd aan de erecode en er voor Hiddink geen belemmering meer hoeft te zijn om als bondscoach aan de slag te gaan.

Bicentini: 'Was lastige en moeilijke tijd, ben blij dat het opgelost is'

In de rechtszaal werd duidelijk dat de FFK voor de financiële afhandeling Bicentini had aangeboden een jaarsalaris mee te geven, maar de trainer kon zich daar niet in vinden. Hij wilde evenwel een vergoeding als de ploeg erin slaagt zich te kwalificeren voor het WK van 2022 in Qatar, omdat Bicentini vindt dat een eventuele plaatsing ook zijn verdienste zou zijn. De details van de afhandeling zijn niet bekendgemaakt.

De sportieve missie kan nu worden voortgezet door Hiddink, die in afwachting van het kort geding op het eiland verbleef. De Curaçaose ploeg, die deze week nog zonder bondscoach trainde, nam nog nooit deel aan een WK.

'Nu akkoord met Hiddink aangaan'

"Ik ben blij dat een onafhankelijke rechter heeft geholpen om tot een oplossing komen", was de eerste reactie van Bicentini buiten de rechtszaal. "Mijn contract is nu respectvol afgehandeld."

"Het is een lastige, moeilijke tijd voor mij geweest. Het nieuws kwam als een donderslag bij heldere hemel. Nu is het opgelost en kan iedereen door."

De FFK vertelde na afloop van het kort geding dat de deur nu open staat voor Hiddink. "Wij kunnen officieel met Hiddink een akkoord aangaan", aldus voorzitter Shaheen Elhage.

Voorzitter Curaçaose bond: 'Nu officieel akkoord met Hiddink aangaan'

Hij noemde de gang van zaken rond het hele proces "ongelukkig". "Wij hadden contact met Hiddink over zijn beschikbaarheid, maar hadden Bicentini nog niet ingelicht over het unanieme bestuursbesluit. Wij waren in afwachting van een juridisch advies."

"Dat het nieuws in Nederland naar buiten kwam, was een verrassing", ging Elhage verder. "Wij hebben altijd getracht netjes te blijven. Nu leek het alsof wij een stelletje respectloze schurken waren."

"De rechter liet vandaag blijken dat er een akkoord moest komen en dat het algemene belang is dat onze nationale selectie doorgaat, onder wie dan ook."

Grote verrassing

De 74-jarige Hiddink werd in augustus aangesteld als eindverantwoordelijke, tot verbazing van Bicentini die tijdens een fietsrondje door Gelderland en via zijn dochter moest vernemen dat in de media stond dat hij zijn baan kwijt was.

"Dit had ik totaal niet zien aankomen en ik heb ook nooit een signaal ontvangen dat dit zou gebeuren", vertelde de trainer, die de afgelopen vier jaar grote successen met de ploeg boekte, zoals het winnen van de Caribbean Cup en het bereiken van de kwartfinales van de Gold Cup, het kampioenschap van Noord- en Midden-Amerika.

Hiddink vertelde kort daarna te zijn geschrokken van de situatie. "Ik ga geen handtekening zetten voordat alles keurig netjes is afgehandeld", was zijn reactie. "Eerst moet het goed geregeld worden, zodat ik kan tekenen. Anders blijf ik weg."

Bicentini komt aan bij rechtbank Curaçao voor kort geding tegen bond

Toen zij nog in goede harmonie samenwerkten, hadden Bicentini en de bond grote ambities. Na de sportieve successen wilden zij met kwalificatie voor het WK 2022 de kroon op het werk zetten. Om dat doel te bereiken, gaf Bicentini bij de bond aan heil te zien in een professioneel klankbord.

Hij noemde de namen van onder anderen Louis van Gaal, Bert van Marwijk en Guus Hiddink. Met Hiddink had Bicentini naar eigen zeggen in februari 2020 een goed, informeel gesprek, waarin hij hem een rol als adviseur aanbod. Volgens de trainer zei Hiddink toen erover te gaan nadenken.

Bicentini verklaarde vervolgens niets meer van Hiddink gehoord te hebben. Toen vervolgens in augustus bekend werd dat Hiddink bondscoach van Curaçao zou worden, vertelde Bicentini, die nog een contract had tot en met het WK in Qatar, "heel erg teleurgesteld" in hem te zijn. "Hij heeft een spelletje gespeeld met mij."

Geliefd op Curaçao

Bicentini (52) was geliefd als bondscoach van Curaçao. Hij maakte naast de successen ook persoonlijk leed mee met de spelersgroep, waarin onder anderen Cuco Martina (voormalig speler van FC Twente en Feyenoord), Brandley Kuwas (ex-Heracles Almelo) en de broertjes Leandro en Juninho Bacuna (beiden oud-FC Groningen) zitten.

Zo overleed in september vorig jaar plotseling doelman en elfvoudig international Jairzinho Pieter op 31-jarige leeftijd. Bicentini zegt dat mede daardoor en vanwege de successen de band met de spelersgroep erg hecht is geworden.

Bicentini was de afgelopen veertien jaar in dienst van de FFK. In 2011 werd hij assistent-bondscoach, waarna hij in 2016 als opvolger van Patrick Kluivert eindverantwoordelijke werd. Toen hij aangesteld werd, stond Curaçao 158ste op de FIFA-wereldranglijst, nu schommelt de ploeg rond plaats 80.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl