Ryan Donk (34) is basisspeler bij Galatasaray
NOS Voetbal

Surinaams elftal krijgt steeds meer vorm: ook Donk, Biseswar en Leerdam speelgerechtigd

Het Surinaams voetbalelftal, dat sinds enkele jaren nadrukkelijk de ambitie uitspreekt WK-deelname af te dwingen, weet zich voortaan verzekerd van de inbreng van enkele gerenommeerde spelers. Ryan Donk, Kelvin Leerdam en Diego Biseswar zijn per direct speelgerechtigd voor Suriname. Miquel Nelom en Mitchell Donald waren dat vorige week al.

Bondscoach Dean Gorré wilde de 34-jarige Donk, speler van Galatasaray, en de 30-jarige Leerdam (Seattle Sounders FC) al eerder opnemen in de selectie van 'Natio', maar dat verzoek werd door wereldvoetbalbond FIFA in oktober vorig jaar afgewezen. Nu is de Surinaamse voetbalbond SVB daar dus wel in geslaagd.

De Surinaamse bond droomt van deelname aan een WK en is samen met Stichting Vrienden Voetbal Suriname al een tijdje bezig met het versterken van de selectie door het aantrekken van Nederlandse spelers met een Surinaamse achtergrond. Sinds 2019 kunnen die voetballers door een zogeheten sportpaspoort ook voor Suriname uitkomen.

In oktober gaf de FIFA acht spelers toestemming om voor Suriname te spelen, onder wie Damil Dankerlui (FC Groningen), Ryan Koolwijk (Almere City FC) en Tjaronn Chery (Maccabi Haifa). Ook Jaïro Riedewald, momenteel onder contract bij Crystal Palace, staat hoog op het verlanglijstje van Gorré.

Kwalificatiewedstrijden WK 2022

Suriname is aangesloten bij voetbalfederatie Concacaf, de bond van Noord- en Centraal-Amerika en de Caraïben. De ploeg speelt in maart kwalificatiewedstrijden voor het WK van 2022. Suriname is ingedeeld in een poule met Canada, Bermuda, Kaaimaneilanden en Aruba.

Tegen ieder land wordt één keer gespeeld. Op 24 maart speelt Suriname tegen de Kaaimaneilanden, drie dagen later staat de wedstrijd op Aruba op het programma. In de zomer speelt Suriname vervolgens tegen Bermuda (4 juni) en Canada (8 juni). Alleen de winnaar van de groep gaat door naar de volgende ronde.

Verder heeft Suriname zich voor het eerst geplaatst voor de Gold Cup, het kampioenschap van de Concacaf dat komende zomer wordt gespeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl