Een gasboorplatform
NOS Nieuws

Uitgelekt plan: Brussel wil moderne aardgascentrales milieuvriendelijk label geven

De Europese Commissie overweegt hypermoderne aardgascentrales te kwalificeren als groene ondernemingen om de financiering van nieuwe centrales aantrekkelijker te maken. Het uitgelekte voorstel wekt verbazing bij wetenschappers en milieuorganisaties.

Ruim 200 ondertekenaars van een brandbrief aan Brussel vinden het plan om aardgas als milieuvriendelijk te bestempelen een verkeerd signaal. Onder andere Greenpeace, het Wereld Natuur Fonds, ASN Bank en Natuur & Milieu schrijven dat er geen tijd is voor verkeerde oplossingen. "Dit ongewenste voorstel gaat lijnrecht in tegen de groene Europese ambities", staat in de brief.

Directeur Marjolein Demmers van Natuur & Milieu zegt in een toelichting dat het uitgelekte voorstel de deur opent voor afhankelijkheid van fossiele gascentrales in de komende decennia. "En dat strookt niet met de Europese Green Deal of het Parijsakkoord en dat moeten we echt niet willen."

Alleen efficiënte centrales

"Hoewel het plan is om alleen de meest efficiënte gascentrales een groen label te geven, stellen de briefschrijvers dat het echt niet kan om een fossiele brandstof groen te noemen", zegt EU-correspondent Sander van Hoorn in het NOS Radio 1 Journaal.

De Europese Commissie wil het landen makkelijker maken om de afgesproken klimaatdoelstellingen te halen. "Duitsland en Polen willen vervuilende kolencentrales vervangen door nieuwe gascentrales", zegt Sander van Hoorn. "In dat geval kan dit voorstel een uitkomst bieden, maar andere landen zullen minder enthousiast zijn. Ook blijft het een moeilijk verhaal om te verkopen voor de Europese Commissie. De discussie in Brussel moet nog gevoerd worden."

Op 21 april hoopt de Europese Commissie het definitieve voorstel openbaar te maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl