Door de gaswinning zijn in de provincie Groningen veel huizen beschadigd
NOS NieuwsAangepast

Parlementaire enquête gas duurt twee jaar, openbare verhoren vanaf juni '22

De parlementaire enquête naar de gaswinning in Groningen zal zo'n twee jaar duren. Deze maand start het feitenonderzoek, in juni 2022 beginnen de openbare verhoren en de presentatie van het eindrapport wordt dan in februari 2023 verwacht. Dat blijkt uit het onderzoeksvoorstel van de Tijdelijke commissie aardgaswinning, dat vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

In maart 2019 besloot de gehele Tweede Kamer dat het zwaarste parlementaire middel, een enquête, ingezet moest worden naar de besluitvorming over de aardgaswinning en de gevolgen daarvan voor Groningers.

Al tientallen jaren haalt de overheid gas uit de aardbodem in het noorden van Nederland. Dat leverde de schatkist veel geld op, maar de negatieve gevolgen voor de inwoners werden de afgelopen jaren steeds groter. Er ontstonden meer en zwaardere aardbevingen en de schade aan huizen was vaak onherstelbaar. De hersteloperaties verlopen, tot grote woede van de bewoners, nog altijd traag en moeizaam.

De Tijdelijke commissie gaswinning heeft nu het voorwerk gedaan, zodat na de Tweede Kamerverkiezingen de echte parlementaire enquêtecommissie sneller kan werken. Het onderzoek wordt zeer uitvoerig, zo blijkt uit het voorstel, en valt uiteen in drie periodes.

De eerste periode start in 1959, het moment dat in Slochteren het eerste aardgasveld wordt ontdekt. In het veld zit heel veel aardgas en de Nederlandse economie plukt daar de vruchten van. De tweede fase gaat over de periode na 1986, wanneer in Assen de eerste aardbeving plaatsvindt. In 2012 trilt de aarde heftig nabij het Groningse dorp Huizinge en hiermee breekt de derde periode van het onderzoek aan.

Het onderzoeken van een periode van 64 jaar is nadrukkelijk niet bedoeld om te komen tot een "uitputtende geschiedschrijving", maar is nodig om het heden zo goed mogelijk te begrijpen, denkt de commissie.

De Tijdelijke commissie benadrukt zich ervan bewust te zijn "dat het moeizame proces het schadeherstel en versterking het vertrouwen in de Groningers in de overheid heeft geschonden".

De commissie, onder leiding van GroenLinks-Kamerlid Van der Lee, spreekt de hoop uit dat de enquête kan bijdragen aan herstel van vertrouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl