Mansveld op de persconferentie
NOS Nieuws

Mansveld stapt op om Fyra-rapport

Staatssecretaris Mansveld treedt af. Die stap volgt op het rapport van de Fyra-enquêtecommissie. Die commissie presenteerde vanochtend een snoeihard rapport en concludeerde dat Mansveld de Kamer verkeerd heeft geïnformeerd.

In een korte verklaring zei Mansveld dat ze altijd heeft geprobeerd om de Kamer naar eer en geweten te informeren over elke stap die ze heeft gezet. "Maar de enquêtecommissie is van mening dat dit onvoldoende is gebeurd. En wat ik er ook van vind, dat betekent dat ik dingen niet goed heb gedaan."

Democratische plicht

De staatssecretaris benadrukte dat een bewindspersoon niet alleen verantwoordelijk is voor wat ze zelf beslist, maar ook wat ze aantreft. Ze bedoelde daarmee dat veel besluiten over de Fyra al voor haar aantreden waren genomen, zoals de aanleg van de hogesnelheidslijn, de aanbesteding en het voorkomen van het faillissement van het samenwerkingsverband van NS en KLM.

Mansveld noemde het haar democratische plicht om met haar aftreden ook verantwoordelijkheid te nemen voor fouten van haar voorgangers.

Debat

Mansveld zei dat ze het debat over welke lessen uit de Fyra-kwestie kunnen worden getrokken graag zou voeren. "Maar zo'n debat is niet mogelijk als het slechts in het teken staat van het al dan niet aanblijven van mij als verantwoordelijk staatssecretaris."

Meteen nadat de conclusies van de commissies bekend waren gemaakt, was er PvdA-topoverleg met vicepremier Asscher en PvdA-leider Samsom. Ook Mansveld was daarbij en daar is de conclusie getrokken dat haar positie onhoudbaar was geworden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl