Een Fyra-trein op Amsterdam CS ANP

De NS geeft toe dat ze haar ambities en beloften niet waar heeft kunnen maken. Het bedrijf reageert met een korte schriftelijke verklaring op het rapport van de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek heeft gedaan naar het mislukken van de Fyra.

"Het project Fyra is een grote teleurstelling geworden voor de reiziger en voor ons", schrijft de NS. Het bedrijf zegt dat er maatregelen zijn genomen om vergelijkbare fouten in de toekomst te voorkomen. 

Reizigers genegeerd

Reizigersorganisatie Rover deelt de conclusie van de commissie dat de Fyra er niet is gekomen doordat andere belangen steeds voorrang kregen boven het reizigersbelang. 

"De commissie heeft goed werk geleverd. Veel was al bekend, maar het is goed uitgezocht. De conclusies zijn soms erg hard," zegt een woordvoerder. 

"Er is nu een grote beerput opengetrokken, nu is het tijd om vooruit te kijken." Rover doet samen met het Belgische TreinTramBus een oproep om snellere Beneluxtreinen te laten rijden. De treinen rijden nu volgens de organisaties met een slakkengang van Amsterdam naar Brussel. 

NOS / Lars Boogaard

STER reclame