AFP

Britse media zijn eensgezind: het interview van Meghan Markle en de Britse prins Harry was een bombshell. De voormalige leden van het Britse koningshuis leggen een bom onder Buckingham Palace, stellen zowel tabloids als kwaliteitsmedia.

Tientallen miljoenen kijkers hoorden in het twee uur durende interview Markle vertellen over haar aantijgingen van racisme door het koninklijk huis, de slechte relatie met haar schoonfamilie en haar geestelijke gezondheid.

Bekijk hier de belangrijkste fragmenten van het interview terug:

"Dit was een vernietigend interview, een klap voor het instituut", analyseert koninklijk huis-verslaggever Jonny Dymond van de BBC.

Hij zegt dat niet duidelijk is of en hoe het koningshuis zal reageren. "Veel onthullingen zijn zo persoonlijk dat een reactie onwaarschijnlijk lijkt." Zo omschreef prins Harry zijn broer en vader als 'gevangenen' en vertelde zijn vrouw dat haar herhaaldelijke verzoek om psychische hulp werd afgewezen.

Andere royalty-watchers denken dat het Britse koningshuis wel zal moeten reageren op alle aantijgingen in het interview:

'Ik denk dat ze in Buckingham Palace ontploft zijn'

Meerdere kranten reageren sceptisch op de uitspraken. De Daily Mail spreekt van "sensatiebeluste claims". Een royaltyjournalist van The Daily Express zegt nog even nodig te hebben om te verwerken wat er is gezegd en kijkt uit naar het fact checken van alle uitspraken. The Sun voorspelt dat Markle wellicht nooit meer kan terugkeren naar het Verenigd Koninkrijk.

Een oud-woordvoerder van Buckingham Palace heeft op BBC Radio 4 afstand genomen van de aantijgingen in het interview. Hij ontkent dat er sprake is van racisme in de koninklijke familie en stelt dat Markle goed werd verwelkomd in de familie.

Britse minister reageert

De Britse minister voor Familiezaken heeft als eerste kabinetslid gereageerd op het interview. In gesprek met Sky News stelt Vicky Ford dat "er absoluut geen ruimte voor racisme in onze samenleving hoort te zijn". Ze zei wel het interview niet te hebben gezien.

De schaduwminister van Onderwijs, Labourpoliticus Kate Green, noemt de aantijgingen "zeer verontrustend en shockerend". Zij roept op tot een onafhankelijk onderzoek naar racisme binnen de paleismuren.

De Nieuw-Zeelandse premier Ardern, die bevriend is met Markle, wilde niet uitgebreid ingaan op vragen van journalisten over het interview. "Dit behoeft geen commentaar van iemand anders, dit zijn dingen waar ik een op een over praat."

Steun van Serena Williams

Verschillende prominente artiesten en sporters spreken op sociale media hun steun uit voor het koppel. Tennisster Serena Williams schrijft op Twitter dat Markle "haar leert wat het betekent om dapper te zijn". Ze herkent het seksisme en racisme, schrijft ze:

Schrijver en presentator James O'Brien zegt dat het interview een groot deel van de Britse samenleving een enorme spiegel voorhoudt.

Dichteres Amanda Gorman, die bekendheid verwierf met haar optreden bij de inauguratie van de Amerikaanse president Biden, zegt dat Markle dé kans was voor het koningshuis om te veranderen:

Er klinkt ook kritiek op het optreden van het koppel. Journalist Piers Morgan, presentator van het veelbekeken programma Good Morning Britain, spreekt van een 'schandelijk bedrog' en een 'schaamteloos optreden'. "Is het te laat voor Oscarnominaties?" twittert hij spottend.

Ook vindt hij het verwerpelijk dat het interview uitkomt terwijl prins Philip, Harry's opa, met hartklachten in het ziekenhuis ligt.

STER reclame