In 2018 werd Zaghari-Ratcliffe kort vrijgelaten om haar dochter te zien
NOS NieuwsAangepast

Iran laat Brits-Iraanse hulpverlener vrij, maar komt met nieuwe aanklacht

Iran heeft de Brits-Iraanse hulpverlener Nazanin Zaghari-Ratcliffe na vijf jaar vrijgelaten. Ze werd in 2016 veroordeeld voor samenzwering om het regime van Iran omver te werpen. De vrouw heeft altijd gezegd onschuldig te zijn. Meteen na haar vrijlating is Zaghari-Ratcliffe opnieuw gedagvaard, waardoor ze nog niet terug naar haar gezin in Groot-Brittannië kan.

Op 14 maart moet ze zich weer melden bij de Iraanse rechtbank. Volgens Iraanse media gaat het nu om een aanklacht wegens "het verspreiden van propaganda". De Britse premier Boris Johnson schrijft op Twitter blij te zijn dat de vrouw bevrijd is van haar enkelband, "maar haar voortdurende onvrijheid blijft onacceptabel". "Ze moet worden vrijgelaten zodat ze naar haar gezin in het VK kan gaan. We blijven er alles aan doen om dit voor elkaar te krijgen."

Zaghari-Ratcliffe werkte voor de Thomson Reuters Foundation, de liefdadigheidstak van het Britse persbureau. Na haar arrestatie meldden de autoriteiten dat ze "de Islamitische Republiek wilde ondermijnen met cyber- en mediaprojecten". Ze werd in april 2016 op het vliegveld van de Iraanse hoofdstad Teheran opgepakt toen ze na familiebezoek met haar 2-jarige dochter terug naar huis wilde reizen.

'Gemengde gevoelens'

Haar celstraf werd vorig jaar omgezet in huisarrest vanwege zorgen over de verspreiding van het coronavirus in Iraanse gevangenissen. Ze moest de rest van haar straf bij haar ouders in Teheran uitzitten en kreeg een enkelband om. Die werd vanochtend losgeknipt.

Zaghari-Ratcliffes echtgenoot Richard Ratcliffe heeft al die jaren vanuit het VK actie gevoerd voor de vrijlating van zijn vrouw. Onder meer de Britse parlementariër Tulip Siddiq stond hem bij. In een videoboodschap op Twitter zegt ze dat het nieuws gemengde gevoelens oproept.

"We hoopten dat haar enkelband zou worden verwijderd, dat is ook gebeurd. We hoopten daarnaast echt dat ze haar Britse paspoort terug zou krijgen, maar dat is niet gebeurd. Maar boven alles hoopten we dat ze op een vlucht terug naar huis zou zitten."

Wat er nu met de vrouw gaat gebeuren is onduidelijk, ook voor haar familie. "We weten niet hoe we de dagvaarding moeten interpreteren. Betekent het dat ze gewoon al het papierwerk afmaken en haar vrijlaten en haar paspoort teruggeven? Of betekent dit dat ze haar voor de tweede keer vast zetten?", vroeg haar schoonzus zich af in een interview met Sky News.

Relatie tussen VK en Iran

In 2017 schreef de Britse krant The Telegraph dat het VK bereid was om 450 miljoen euro te betalen voor de vrijlating van Zaghari-Ratcliffe. Dat bedrag was niet bedoeld als losgeld; het VK was bereid een tegoed vrij te geven van een wapendeal uit de jaren 70. Autoriteiten in Iran hebben altijd ontkend dat dat tegoed de reden was voor het vasthouden van de vrouw.

Haar straf en een mogelijke verlenging spelen zich ook af tegen de achtergrond van de spanningen rond de Irandeal uit 2015. In dat akkoord spraken een aantal landen, waaronder ook het VK, met Iran af dat dat land zijn nucleaire activiteiten zou beperken en controles door het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) zou toestaan.

In ruil daarvoor werden economische sancties tegen Iran opgeheven. In 2018 trok oud-president Trump de VS terug uit het akkoord en voerde nieuwe strenge economische sancties in tegen Iran. Teheran voert sindsdien de druk op de ondertekenaars op om de economische sancties te schrappen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl