Nazanin Zaghari-Ratcliffe en haar dochter
NOS Nieuws

Britse vrijwillig terug naar de gevangenis in Iran

Een Brits-Iraanse vrouw die een gevangenisstraf uitzit in Iran, is vrijwillig naar de gevangenis teruggekeerd na een verlof van drie dagen om haar dochtertje te zien. "Ik ga liever met opgeheven hoofd terug, dan dat ik word weggesleurd voor de ogen van mijn kind", zei ze. Ze had gevraagd om langer verlof, maar dat werd geweigerd, zegt haar Britse echtgenoot.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe is medewerkster van een liefdadigheidsorganisatie en zit in Iran een celstraf van vijf jaar uit voor "het plannen van de omverwerping van de Iraanse geestelijke orde". Ze heeft altijd ontkend een spion te zijn en zegt dat ze in 2016 met haar toen 2-jarige dochter naar Iran kwam voor familiebezoek. Na dat familiebezoek werd ze vlak voor haar terugreis naar Londen op de luchthaven in Teheran gearresteerd.

Zaghari noemde het tegenover de BBC wreed dat ze na drie dagen weer werd gescheiden van haar dochter. Haar Britse man heeft sinds ze vastzit geprobeerd aandacht te trekken voor de zaak. De Britse regering probeert haar vrij te krijgen.

Vorig jaar liet toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson zich ontvallen dat Zaghari-Ratcliffe in Iran journalisten had opgeleid. Door die onhandigheid dreigde ze opnieuw voor de rechter te moeten verschijnen, nu voor het verspreiden van propaganda. Johnson wist dat door een diplomatiek offensief in Iran te voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl