De Britse minister van Buitenlandse Zaken Johnson ontmoet de Iraanse president Rohani
NOS NieuwsAangepast

Succesje voor Johnson, zitting Zaghari-Ratcliffe uitgesteld

Het diplomatiek offensief van de Britse minister Johnson van Buitenlandse Zaken om de Brits-Iraanse vrouw Nazanin Zaghari-Ratcliffe vrij te krijgen lijkt enig effect te hebben. Zaghari-Ratcliffe zou vandaag weer voor de Iraanse rechter hebben moeten verschijnen, maar de hoorzitting ging niet door. Dat heeft haar man in een verklaring laten weten.

Johnson heeft gisteravond ook de ouders van Zaghari-Ratcliffe in Teheran bezocht en hen verzekerd dat hun dochter zijn grootste zorg is. De vrouw is tot vijf jaar cel veroordeeld voor "het plannen van de omverwerping van de Iraanse geestelijke orde".

Minister Johnson verergerde haar zaak toen hij een maand geleden in het Brits parlement zei dat Zaghari-Ratcliffe "journalisten opleidde". Haar familie ontkende dat en zei dat de vrouw op familiebezoek was in Iran. De woorden van Johnson werden door Iran gezien als nieuw bewijs waardoor de vrouw mogelijk nog langer in de cel moet blijven zitten.

President Rohani

Boris Johnson had vandaag ook een ontmoeting met de Iraanse president Rohani. Hij verzekerde Rohani dat Groot-Brittannië nog steeds achter het nucleaire akkoord staat dat het land in 2015 met de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland sloot.

De Amerikaanse president Trump wil graag van de overeenkomst met Iran af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl