Richard Ratcliffe (l) sprak gisteren met Boris Johnson (r)
NOS NieuwsAangepast

'Britten willen Iran 450 miljoen euro betalen voor vrijlating Britse'

Groot-Brittannië is bereid Iran te betalen voor de vrijlating van de Iraans-Britse vrouw die in Iran tot vijf jaar gevangenisstraf werd veroordeeld. Dat schrijft de Britse krant The Telegraph op basis van bronnen rond de Britse regering.

Om niet de indruk te wekken dat er losgeld wordt betaald, willen de Britten 450 miljoen euro vrijgeven die Iran nog tegoed heeft als gevolg van een wapendeal uit de jaren 70. Dat geld staat als gevolg van internationale sancties tegen Iran geparkeerd op een bevroren bankrekening.

Het vrijgeven van dat geld zou de Iraniërs gunstig moeten stemmen en hen moeten bewegen om de vrouw te laten gaan, aldus de krant.

Boris Johnson

De 37-jarige Nazanin Zaghari-Ratcliffe werd in september vorig jaar door een Iraanse rechtbank tot vijf jaar veroordeeld, omdat ze de Islamitische Republiek zou ondermijnen met "cyber- en mediaprojecten". Zelf zei ze dat ze voor familiebezoek naar Iran was gereisd.

Begin deze maand liet de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson zich ontvallen dat Zaghari-Ratcliffe in Iran journalisten had opgeleid. Door die onhandigheid moest de vrouw opnieuw voor de rechter verschijnen, nu voor het verspreiden van propaganda, en blijft zij mogelijk langer vastzitten.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe en haar dochterje Gabriella

Haar echtgenoot Richard Ratcliffe had gisteren een gesprek van een uur met minister Johnson. Ratcliffe zei na afloop dat Teheran de gevangenschap van zijn vrouw misbruikt om de bevroren betaling voor de wapendeal alsnog te krijgen.

"Het zijn twee verschillende dingen, maar het zou goed zijn voor de verhoudingen als ze allebei worden opgelost", zei hij tegen The Times.

Minister Johnson reist op korte termijn naar Iran. Ratcliffe gaat dan waarschijnlijk mee. Ratcliffe gelooft dat Johnson er alles aan zal doen om zijn vrouw voor Kerstmis vrij te krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl