Zaghari-Ratcliffe
NOS Nieuws

Iran veroordeelt Britse hulpverlener tot 5 jaar cel

Iran heeft een Brits-Iraanse hulpverlener tot 5 jaar cel veroordeeld zonder bekend te maken waar de 37-jarige vrouw van verdacht wordt. Nazanin Zaghari-Ratcliffe werd in april opgepakt toen ze na familiebezoek met haar 2-jarige dochter terug naar huis reisde.

Zaghari-Ratcliffe werkt voor de Thompson Reuters Foundation, de liefdadigheidstak van het Britse persbureau. Na haar arrestatie meldden de autoriteiten dat ze "de Islamitische Republiek op zachte wijze omver zou willen gooien met cyber- en mediaprojecten". Verdere details over de aanklacht zijn niet bekendgemaakt, ook niet aan Zaghari-Ratcliffe zelf.

Omdat Iran geen tweede nationaliteit erkent, heeft de Britse ambassade Zaghari-Ratcliffe geen bijstand mogen verlenen. Wel heeft de Britse regering bij Iran aangedrongen op een correcte behandeling van de vrouw.

Toenadering

De arrestatie van Zaghari-Ratcliffe komt kort na toenadering van Iran tot het Westen. Sommige analisten denken dat Iraanse hardliners tot de arrestatie hebben besloten om meer concessies af te dwingen of om een signaal aan de achterban te geven.

In januari wist Amerika vier Iraans-Amerikanen vrij te krijgen bij een gevangenenruil. De VS liet toen zeven Iraniërs gaan die de sancties tegen het land hadden geschonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl