EPA
NOS Nieuws

Dit mag vanaf vandaag weer (en dit nog niet)

De versoepelingen die het kabinet vorige week aankondigde in de corona-persconferentie, gaan vandaag in. Wat mag weer, en wat mag niet in deze lockdown? Een overzicht.

Voor iedereen met een zogeheten 'coronakapsel' is het een goede dag, want kappers mogen weer aan de slag. Evenals schoonheidsspecialisten, pedicures, masseurs en rijschoolhouders. De zogenoemde contactberoepen dus.

NOS

Een aantal contactberoepen die als essentieel worden gezien, zoals fysiotherapeuten en tandartsen, mochten al langer werken op afspraak.

Er zijn wel voorwaarden verbonden aan de versoepelingen: klanten moeten een afspraak maken en ondernemers zijn verplicht om te vragen naar gezondheidsklachten. Ook moeten klanten in sommige situaties een mondkapje op, zoals bij de kapper.

Vandaag een knipbeurt reserveren zal overigens nog niet makkelijk zijn. Op veel plekken is dit al massaal gebeurd. Om zoveel mogelijk klanten te kunnen ontvangen gaan sommige kappers wel al heel vroeg open.

Rijlessen

Onder de contactberoepen vallen ook rij-instructeurs, die dus weer mogen lesgeven. Ook mag het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) weer rij-examens afnemen.

Belangrijke uitzondering op de contactberoepen die weer aan de slag mogen, zijn de sekswerkers. Die mogen hun werkzaamheden nog niet hervatten en demonstreerden daarom gisteren in Den Haag, omdat ze het oneerlijk vinden dat er voor hen een uitzondering wordt gemaakt.

NOS

Winkelen kon natuurlijk al online of door een pakketje af te halen. Maar vanaf vandaag mag je ook weer fysiek de winkel in om te kijken of passen. Het blijft uiteraard ook mogelijk om online iets te bestellen en te laten bezorgen, of je pakketje via click and collect af te halen bij de winkel.

Maar 'funshoppen' is uit den boze: winkeliers mogen alleen klanten ontvangen die zich minimaal vier uur van tevoren hebben aangemeld. Per etage mogen maximaal twee klanten naar binnen.

Zo'n winkelbezoek duurt minimaal 10 minuten (langer mag), om te voorkomen dat er contact is tussen klanten die elkaar snel afwisselen. De maatregel is dan ook vooral bedoeld om kleine ondernemers tegemoet te komen, die er niet in slaagden om snel een online webshop of click and collect-systeem in het leven te roepen.

Grote winkelbedrijven, zoals woonwinkelketen IKEA, zullen hun winkels niet openen voor publiek.

NOS

Binnensporten is nog niet toegestaan. Jongeren en jongvolwassenen (tot en met 26 jaar) mogen vanaf vandaag wel weer met elkaar buiten sporten. Wel mag dit alleen binnen de eigen club, en alleen in teamverband. Competities worden dus niet hervat. Ook sportscholen blijven gesloten.

Tijdens het sporten hoeven de jongeren geen anderhalve meter afstand te houden.

Voor mensen vanaf 27 mag buitensport alleen met maximaal twee personen die voldoende afstand bewaren.

Overigens mogen jongeren die op de middelbare school of het mbo zitten, sinds maandag ook weer (deels) naar school. Leerlingen krijgen minimaal een dag per week fysieke lessen. Anders dan bij het sporten moeten jongeren op school wel anderhalve meter afstand van elkaar bewaren en mondkapjes op als ze door het gebouw lopen.

NOS

Afgezien van deze versoepelingen blijven veel coronamaatregelen van kracht om het aantal besmettingen te beperken. Gisteren meldde het RIVM dat het aantal besmettingen in absolute zin weer toeneemt en dat de vooruitzichten nog niet goed zijn. Wel daalde het percentage positieve tests.

De belangrijkste maatregel die geldig blijft, is de avondklok. Die is verlengd tot de ochtend van 15 maart om 04.30 uur. Op maandag 8 maart maakt het demissionaire kabinet bekend hoe het na 15 maart verder gaat met de avondklok.

Verder blijft het advies voor het aantal bezoekers dat mensen thuis ontvangen één per dag. De maximale groepsgrootte van twee mensen op straat blijft ook overeind, als je tenminste niet van hetzelfde huishouden bent. Huishoudens van meer personen kunnen nog wel als gezelschap over straat. Deze regels gelden overigens niet voor kinderen van 12 jaar of jonger.

Basisregels

Ook het reisadvies verandert niet: reis alleen naar het buitenland als het echt noodzakelijk is. Ga alleen de grens over bij ernstige familieomstandigheden, of voor werk dat niet kan worden uitgesteld en waarbij je per se fysiek aanwezig moet zijn.

En de mondkapjesplicht die 1 december werd ingevoerd blijft van kracht in publieke binnenruimtes, zoals openbaar vervoer, winkels, musea, restaurants en theaters.

Aan de 'basisregels' waar het demissionaire kabinet op hamert sinds het begin van de lockdown verandert ook niets: werk zoveel mogelijk thuis, bewaar 1,5 meter afstand en was je handen stuk.

Geen terrasbezoek

Na de persconferentie vorige week ontstond veel discussie over het openen van terrassen, vanwege het mooie lenteweer en drukbezochte parken in grote steden. Horecaondernemers voerden actie door hun terras buiten te zetten, al gingen veel van hen niet daadwerkelijk open.

Demissionair premier Rutte zei op de persconferentie dat ook hij graag weer eens op een terras zou zitten. "Ik zou dat dolgraag willen, maar het risico van terrassen is anders dan dat van de kapper. Terrassen hebben een aanzuigende werking", aldus Rutte. In een Kamerdebat een dag later beloofde hij wel opties te onderzoeken om met versoepelingen voor de horeca te komen. Maar vooralsnog verandert er voor die beroepsgroep nog niets.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl