premier Rutte
NOS Nieuws

Rutte: iets meer risico met corona, het is ongelooflijk spannend

Het kabinet gaat de komende tijd iets meer risico nemen met het coronavirus, maar hoe dat zal gaan, is heel erg spannend. Dat heeft demissionair premier Rutte gezegd op de persconferentie waar hij een aantal kleine versoepelingen bekendmaakte. Die komen op het moment dat de besmettingen weer oplopen en er volgens deskundigen een derde golf aan komt.

"Maar er is ook een andere realiteit", zei Rutte. "Hoe langer de crisis duurt, hoe zwaarder het ons valt. We zijn het aardig zat aan het worden. Het moet wel vol te houden zijn en daarom komen we nu in een fase waarin we bereid zijn iets meer risico te nemen."

Minister De Jonge vergeleek het met het lopen van een marathon. "Wat we nu doen, is een beetje meer zuurstof geven, om het vol te kunnen houden."

Premier Rutte legt uit waarom het kabinet kiest voor kleine versoepelingen:

Rutte: 'Het piept en kraakt, daarom nu bereid risico te nemen'

In het voortgezet onderwijs en het mbo kunnen leerlingen vanaf aanstaande maandag weer in ieder geval één dag in de week naar school. Verder mogen de contactberoepen zoals kappers en schoonheidsspecialisten op woensdag 3 maart weer aan het werk. Klanten moeten wel reserveren en van tevoren moet er een checkgesprek plaatsvinden om zeker te zijn dat de klant geen klachten heeft.

Volgens Rutte is die versoepeling belangrijk voor ondernemers en het welzijn van klanten. Hij denkt ook dat het veilig is, omdat het in een gecontroleerde omgeving om 1 op 1 contacten gaat, die niet dagelijks plaatsvinden.

Het moet wel vol te houden zijn

Mark Rutte, demissionair premier

Vanaf volgende week wordt het ook mogelijk om te winkelen op afspraak in niet-essentiële winkels. Klanten moeten uiterlijk vier uur van tevoren reserveren en per etage mogen er maximaal twee klanten aanwezig zijn. Ook worden er tijdslots gehanteerd van 10 minuten. Dat moet vooral de kleinere winkeliers wat lucht geven.

Rutte realiseert zich dat zo'n regeling geen soelaas biedt voor het grootwinkelbedrijf. Met die sector is het kabinet in overleg over een steunregeling.

Daarnaast wordt het buiten sporten in teamverband voor iedereen tot 27 jaar weer toegestaan. "Dat is belangrijk voor een groep die het al heel moeilijk heeft", zei Rutte.

Rutte: afspraak met iedere Nederlander

De versoepelingen zijn volgens de premier "niet gratis en niet onomkeerbaar". Als de cijfers weer snel stijgen, kunnen ze teruggedraaid worden. Daarom deed hij opnieuw een beroep op iedereen om zich aan de basisregels te houden, zoals 1,5 meter afstand houden en veel handen wassen.

"Ik wil een afspraak maken met iedere Nederlander: extra risico nemen kan alleen als we ons extra goed aan de basisregels houden. Uw gedrag doet ertoe."

Het hele pakket dat het kabinet vanavond heeft gepresenteerd loopt tot maandag 15 maart. Ook de avondklok wordt tot die datum verlengd. Op 8 maart houdt het kabinet een nieuwe persconferentie over de periode na 15 maart.

"Dan hoop je natuurlijk dat die avondklok niet meer nodig is", zei Rutte. Mocht die toch nog nodig zijn, dan geldt er een uitzonderingssituatie tijdens de verkiezingsdagen 15, 16 en 17 maart. Mensen die na 21.00 uur op straat moeten zijn omdat ze hebben gestemd of in een stembureau hebben gewerkt, zullen geen boete krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl