ANP / NOS
NOS Nieuws

Wekdienst 25/2: Herdenking Februaristaking • NS presenteert jaarcijfers

Goedemorgen! Vandaag presenteren de Nederlandse Spoorwegen de jaarcijfers. En in Amsterdam wordt de Februaristaking herdacht.

Het weer: de dag start vandaag met veel ruimte voor de zon en een matige zuidenwind. In de loop van de middag draait de wind naar het westen en neemt de bewolking toe. In het zuiden is tijdens de namiddag al een spatje regen mogelijk. De temperatuur ligt wat lager dan de afgelopen dagen, maar met 13 tot 17 graden blijft het zacht. Vanavond is het bewolkt en valt er soms wat regen.

weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Nederlandse Spoorwegen presenteren de jaarcijfers. De gekelderde reizigersaantallen door de coronacrisis hebben het bedrijf hard geraakt. In de eerste helft van 2020 leed het bedrijf al een nettoverlies van 185 miljoen euro.
  • De 27 EU-leiders houden twee dagen lang een top per videoverbinding. Tijdens de eerste bijeenkomst bespreken de leiders de coronapandemie.
  • Ajax en PSV strijden voor een plaats in de achtste finales van de Europa League. Ajax speelt om 18.55 uur tegen Lille, PSV om 21.00 uur tegen Olympiakos.
  • Bij het monument de Dokwerker in Amsterdam wordt de Februaristaking herdacht. Het is 80 jaar geleden dat tienduizenden Nederlanders staakten om op te komen voor Joden die door de Duitse bezetter werden weggevoerd. De NOS doet om 16.30 uur op NPO1 live verslag van de herdenking. En Rob Trip brengt de Februaristaking van 1941 tot leven in een podcastserie.

Wat heb je gemist?

De zij-ingangen van het Amsterdamse Vondelpark blijven vandaag gesloten om de drukte te beperken. Dat heeft burgemeester Halsema bekend gemaakt. Ook komt er extra toezicht op de toestroom naar het park. Als dat niet werkt, wordt het park helemaal gesloten. De politie ontruimde het Vondelpark gisteravond nadat bezoekers zich vanwege de drukte niet meer aan de coronamaatregelen hielden. Toen de politie overging op ontruiming, werden agenten met flessen bekogeld. Een omstander raakte gewond. Twee mensen zijn aangehouden.

Duizenden jongeren samen in Vondelpark: 'Het mag niet, maar we doen het toch'

Het was door het mooie weer druk in veel parken in het land, ook in Tilburg moest een park ontruimd worden wegens drukte. Die gemeente overlegt met het Spoorpark over maatregelen om soortgelijke drukte vandaag te voorkomen.

Meer nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Dinosaurussen zijn miljoenen jaren geleden uitgestorven door de gevolgen van een meteoriet-inslag in Mexico. Dat vermoeden was er al langer, maar nu zijn wetenschappers er helemaal zeker van: op de bodem van de krater hebben ze monsters genomen en de bewijzen gevonden.

De vondst van iridium in de krater duidt op het inslaan van een meteoriet op die plek. Aan het onderzoek werkten ook twee Nederlanders mee. Volgens paleontoloog Jan Smit van de Vrije Universiteit was het een van de laatste puzzelstukjes waar ze naar zochten:

Nieuw bewijs over uitsterven dinosauriërs

Fijne donderdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl