Op de video is de parachute te zien waarmee de Perseverance op Mars landde AFP

De NASA heeft een video van de Marsverkenner Perseverance vrijgegeven. Op de beelden is te zien hoe het enorme valscherm uitklapt en de robotjeep naar de planeet afdaalt en daarbij het hitteschild afwerpt. De Perseverance zakte vervolgens via een katrolsysteem naar de grond.

De robot landde afgelopen donderdag op Mars. Vrijdag werden er al foto's naar de aarde gestuurd en nu zijn er dus ook beelden van de landing op de rode planeet.

Niet eerder werden dergelijke beelden door een Marsrobot gemaakt. "Deze video is ongelooflijk", zei NASA-manager Mike Watkins tegen het Duitse persbureau DPA. "We hebben de beelden afgelopen weekend allemaal vaak bekeken."

Zo zag de landing van Perseverance op Mars eruit:

NASA deelt videobeelden Marslanding

Op de video zijn de laatste elf kilometer van de route te zien. Voor het navigatieteam van de NASA waren dit spannende momenten. Op de beelden is het rotsige oppervlakte van de planeet te zien.

Aan boord van de Perseverance zijn niet alleen camera's aanwezig, maar ook microfoons. Tijdens de landing zonden ze geen bruikbare gegevens uit, meldt de NASA. Maar na de landing werden de eerste geluidsopnamen van het oppervlak van Mars ontvangen. Op de opnames is geluid te horen van iets dat klinkt als een windvlaag.

Volgens de laatste gegevens die de rover naar de aarde heeft gezonden, lijkt de apparatuur goed te werken, zeggen NASA-deskundigen. De robotwagen is volgestopt met tal van meetinstrumenten en beschikt over een boor waarmee het bodemmonsters kan nemen, om ze in buisjes klaar te leggen voor transport naar de aarde. De komende twee jaar doet de Perseverance onderzoek op Mars.

STER reclame