De eerste foto die Perseverance na de landing stuurde naar de aarde
NOS Nieuws

NASA-rover Perseverance succesvol geland op Mars

Marsrover Perseverance is met succes geland op het oppervlak van Mars. Rond 21.45 uur kwam de robotwagen van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA neer op de rode planeet.

NASA-wetenschappers vieren de geslaagde landing:

Blijdschap bij NASA, Marsrover succesvol geland

Vanwege de grote afstand tot Mars kreeg NASA 11 minuten en 22 seconden later pas het bericht van de geslaagde landing, waarna wetenschappers in het Jet Propulsion Laboratory van NASA in Californië elkaar al applaudisserend feliciteerden. "Touchdown is confirmed", kregen ze te horen. Kort daarna deelde de rover een eerste zwart-witfoto van het oppervlak van Mars.

Vooraf waren de NASA-wetenschappers met name bevreesd voor de zeven minuten die zitten tussen het betreden van de atmosfeer van Mars en de daadwerkelijke landing. Oftewel de 'seven minutes of terror' zoals ze met enig gevoel voor drama worden omschreven, omdat er in die fase op papier van alles kan misgaan.

Zo moesten er zo'n zestig explosieve bouten op het juiste moment en in de juiste volgorde afgaan en werd het voertuig via een soort vliegende hijskraan gevlogen naar de landingsplek in de krater Jezero.

Maar net als bij Perseverance' voorganger Curiosity, die sinds 2012 rondrijdt op de planeet, verliep dat vlekkeloos.

Zo verliep de landing:

Perseverance werd in juli vorig jaar gelanceerd vanaf Cape Canaveral in Florida. De robotwagen van zo'n 1000 kilo is volgestopt met tal van meetinstrumenten en camera's. De rover beschikt ook over een boor waarmee bodemmonsters kunnen worden genomen, om ze in buisjes klaar te leggen voor transport naar de aarde.

Uiteindelijk hopen wetenschappers met de bodemmonsters beter te begrijpen hoe de omstandigheden waren op Mars miljarden jaren geleden, toen de planeet nog een dichtere atmosfeer had en er water stroomde.

De missie van de ruim 2 miljard euro kostende Perseverance is van groot belang voor NASA, dat de laatste jaren hoog inzet op Marsonderzoek en bemande missies ver in de ruimte.

In deze NOS-animatie zie je hoe Perseverance grond- en steenmonsters gaat verzamelen, die een Europese rover later moet ophalen:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl