De Eerste Kamer vergadert in verband met corona in de Ridderzaal

Avondklok in Eerste Kamer: Grapperhaus wil senatoren over de streep trekken

De Eerste Kamer debatteert, bij uitzondering op een vrijdag, over de Tijdelijke wet beperking vertoeven in de openlucht covid-19, ofwel de avondklok.

De fracties zijn erg kritisch over de aanpak van het kabinet. De partijen willen ook weten hoe het na 2 maart verdergaat met de avondklok, en hoe het kabinet juridische twijfel over de maatregel gaat voorkomen. Veel senatoren houden de kaarten tegen de borst en zeggen nog niet of zij voor zullen stemmen.

Demissonair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft nogmaals gewezen op het doel van de avondklokmaatregel: het terugbrengen van het aantal besmettingen. Hij geeft toe dat er nog geen exacte cijfers over het effect zijn, maar benadrukt dat de avondklok wel degelijk effect sorteert.

Grapperhaus zei ook te betreuren dat de Eerste Kamer over de avondklok voor een verrassing kwam te staan en soms buitenspel stond. Dat is niet de bedoeling van het kabinet, zei hij. De hoofdelijke stemming is rond 21.00 uur, dus het blijft tot het laatst toe spannend.

Ergernis over PVV-verzoek

Het debat werd aan het begin meteen geschorst omdat de PVV vindt dat een demissionair kabinet deze wet niet zou mogen indienen. Ook wilde de partij wachten met het debat tot de uitspraak in hoger beroep over de avondklok achter de rug zou zijn.

De PVV vroeg om een hoofdelijke stemming hierover, waardoor alle senatoren uit het hele land in alle haast naar de Ridderzaal moesten komen. Tot grote ergernis van andere fracties, omdat de PVV dit niet had aangekondigd. Maar de PVV kreeg te weinig bijval, en het debat ging weer verder.

Kans groot

Gisteren stemde de Tweede Kamer in met de wet, al was er ook veel kritiek. De partijen die voor stemden, hebben in de Eerste Kamer 52 van de 75 zetels. De kans is daardoor heel groot dat de avondklok na vandaag in deze wet is geregeld.

Het kabinet wil de wet invoeren voor het geval de rechter ook in hoger beroep oordeelt dat de juridische basis voor de avondklok op dit moment niet deugt. Het hof had het streven om vandaag nog uitsluitsel te geven, maar de rechter zei vanmiddag dat dat niet lukt. Volgende week vrijdag wordt er schriftelijk uitspraak gedaan.

De voorzieningenrechter zei eerder dat het kabinet onterecht gebruik heeft gemaakt van de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag, bedoeld voor acute noodsituaties waarbij in allerijl maatregelen genomen moeten worden.

Het debat is live te volgen via NPO Politiek en nos.nl.

Stemmen tellen tijdens het Eerste Kamerdebat

Volgorde partijen Zetels EK Tweede Kamer Eerste Kamer
GroenLinks 8 voor kritisch, nog geen standpunt
SP 4 voor zeer kritisch over aanpak kabinet, waarsch. voor
PvdA 6 voor veel vragen over nut en noodzaak, nog geen standpunt
50Plus 2 voor kritiek op kabinet, waarsch. voor
FvD 2 tegen veel bezwaren, tegen
VVD 12 voor vindt avondklok nu nodig, voor
PvdD 3 tegen zeer kritisch, over de wet en over het kabinet, waarsch. tegen
SGP 2 tegen inhoudelijke en juridische bezwaren, waarsch. tegen
D66 7 voor ontevreden over de juridische aanpak, nog geen oordeel
CDA 9 voor vindt dat avondklok effect heeft, voor
PVV 5 tegen tegen
ChristenUnie 4 voor vindt avondklok ook vervelend maar nu nodig, voor
Fractie-Nanninga 8 - vindt maatregel avondklok te zwaar, tegen
Fractie-Otten 2 - vindt avondklok noodzakelijk kwaad, voor
OSF 1 - kritisch maar avondklok nu nodig, voor
Totaal 75 115 voor (van 150)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl