NOS NieuwsAangepast

Rutte ziet weinig ruimte voor versoepelingen na 2 maart

Demissionair premier Rutte ziet op dit moment weinig ruimte voor versoepelingen van de coronamaatregelen na 2 maart. Op die dag loopt de huidige strenge lockdown af. "Het ziet er niet goed uit", zei Rutte in het debat over de avondklok.

Komende week wil het kabinet een beslissing nemen over de maatregelen na 2 maart, inclusief de avondklok. "Als ik eerlijk ben, ben ik niet optimistisch", waarschuwde de premier. Hij verwees naar de nog steeds niet dalende besmettingscijfers en de opkomst van nieuwe, waarschijnlijk besmettelijkere varianten van het virus.

Uit de cijfers blijkt volgens Rutte dat een derde golf aanstaande is, zij het later dan eerst verwacht. Van alle nieuwe besmettingen wordt inmiddels 70 procent veroorzaakt door de Britse variant.

Onderwijs en economie

Sinds half december gelden strenge maatregelen, zoals de sluiting van niet-essentiële winkels en het voortgezet onderwijs. Van verschillende kanten wordt aangedrongen op versoepelingen, omdat de beperkingen grote invloed hebben op het welzijn van mensen en de economie.

Rutte zei dat er nog wel gekeken wordt naar enige versoepelingen in het onderwijs en iets voor de economie. Maar dat zullen maar hele kleine stapjes zijn, waarschuwde hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl