NOS

Goedemorgen! Farmers Defence Force-boer Thijs Wieggers staat vandaag voor de rechter voor het bedreigen van een agent en in het Braziliaanse stadje Serrano worden alle 30.000 inwoners ingeënt met het Chinese Sinovac-vaccin.

De wekdienst liever luisteren? Dat kan hier.

Vandaag houdt bewolking de overhand. Vooral ten noorden van de grote rivieren valt later op de dag af en toe regen. Bij een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind wordt het 8 tot 11 graden. Op de Wadden en rond het IJsselmeer is het een paar graden kouder.

Weerplaza

Moet je de weg op? Hier vind je het overzicht van afsluitingen en werkzaamheden. Check hier de actuele dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Farmers Defence Force-lid Thijs Wieggers staat voor de rechter voor het bedreigen van een agent. Hij gaat niet akkoord met de 430 euro boete en 40 uur taakstraf die hij als schikking kreeg aangeboden door het OM.
  • In het Braziliaanse stadje Serrana worden alle 30.000 inwoners ingeënt met het Chinese Sinovac-vaccin. Zo moet in de praktijk vastgesteld worden of het vaccin niet alleen mensen beschermt, maar ook de verspreiding van het virus indamt.
  • In de kwartfinales voor de KNVB-beker worden twee wedstrijden ingehaald: NEC-VVV en Heerenveen-Feyenoord. En in de achtste finales van de Champions League speelt Porto tegen Juventus en Sevilla tegen Borussia Dortmund. Al het voetbal is te volgen via een liveblog op NOS.nl en in de NOS-app.

Wat heb je gemist?

De spoedwet over de avondklok kan vandaag al naar de Tweede Kamer. De wet is gisteravond ondertekend door de koning en naar de Raad van State gestuurd. De hoogste adviseur van de regering komt met een spoedadvies, waarna de wet meteen naar de Kamer kan.

Vervolgens is het aan de Tweede Kamer om te bepalen wanneer de wet wordt behandeld. De Kamer zou daarvoor moeten terugkomen van reces. Later moet ook de Eerste Kamer zich nog over de spoedwet buigen. Dat zou morgen al kunnen.

De rechtbank oordeelde gisteren dat de avondklok van tafel moest, in een zaak die door actiegroep Viruswaarheid was aangespannen. Het kabinet ging in hoger beroep en kondigde de spoedwet aan. Tegelijk werd het gerechtshof verzocht om het besluit van de rechter op te schorten totdat in hoger beroep een uitspraak is gedaan. Het hof stemde in, waardoor de avondklok in ieder geval tot vrijdag overeind blijft.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Terwijl volwassen Nederland zich afvroeg of de avondklok wel of niet van kracht zou blijven gisteravond, stonden de demissionaire bewindslieden Rutte en De Jonge de kijkers van het Jeugdjournaal te woord tijdens de eerste kinderpersconferentie. Er valt de komende maanden nog weinig goed nieuws te verwachten, zeiden ze, pas tegen de zomer zullen de meeste maatregelen weer afgebouwd worden. Als alles goed gaat qua vaccineren.

Maar er was ook tijd voor wat luchtigere vragen: welk rapportcijfer geven Rutte en De Jonge zichzelf? Rutte wil zichzelf niet beoordelen, maar De Jonge geeft hij een 7,5, misschien zelfs een 8. "Er zijn een paar dingen niet goed gegaan, maar die zet hij dan ook weer recht."

Kinderpersconferentie: 'Hoe vinden jullie zelf dat het gaat?'

Fijne dag!

STER reclame